Linkuri accesibilitate

19.09 - Chișinău: Directorul regional al Băncii Mondiale la Chișinău.


Vladimir Voronin a declarat că grupul său parlamentar refuză categoric să voteze pentru privatizarea întreprinderilor din industriile vinului şi a tutunului.


19 septembrie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Directorul regional al Băncii Mondiale la Chișinău.

Dan Ionescu: Preşedintele Petru Lucinschi a avut o întrevedere şi cu directorul regional al Băncii Mondiale, Roger
Grawe, care şi-a încheiat astăzi vizita de documentare la Chişinău. Roger Grawe a făcut un bilanţ în cadrul unei conferinţe de presă, la care a participat şi corespondenta noastra, Eleonora Lisnic.

Banca Mondială înclină să accepte şi o privatizare parţială a întreprinderilor din industria tutunului şi cea a vinului, considerând importantă nu atât mărimea pachetului de acţiuni comercializat, cât schimbările care ar interveni în administrarea acestor unităţi. Declaraţia a fost făcută de directorul regional pentru Republica Moldova al Băncii Mondiale, Roger Grawe, în conferinţa de presă, pe care a ţinut-o în finalul vizitei sale de doua zile la Chişinău.

Să menţionăm că la întrevederea avută cu oficialul Băncii Mondiale, liderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, a declarat că grupul său parlamentar refuză categoric să voteze pentru privatizarea întreprinderilor din industriile vinului şi a tutunului. Luni seara, într-o emisiune a Televiziunii de stat, Voronin s-a declarat indignat de preţurile mici la care ar urma să fie vândute unele din aceste întreprinderi. El a adus exemplul Fabricii de vinuri din Ialoveni, care ar urma să fie vândută cu doar patru milioane de lei, în timp ce doar vinul de marca Heres, pe care asta îl are în stocuri costă în jur de şapte milioane de lei. Pentru aprobarea proiectelor de privatizare a întreprinderilor menţionate ar fi însă suficiente şi voturile favorabile ale celorlalte grupuri parlamentare.

Oficialul de la Banca Mondială a spus că, potrivit unor evaluări preliminare, unele acţiuni care întârzie, inclusiv privatizările menţionate, sunt realizabile. Scopul actualei vizite, efectuate de Roger Grawe, a fost evaluarea mersului reformelor economice, în special în domeniile pentru care Banca Mondială acordă asistenţă finanicară. Un loc important în discuţiile cu conducerea Republicii Moldova l-a avut Strategia pentru reducerea sărăciei, aflat în faza finală de elaborare de către Guvernul moldovean. În cadrul acestui program Republica Moldova ar urma să beneficieze de vreo 160 milioane de dolari de la Banca Mondială, Fondul Monetar Internaţional şi alţi donatori.

Unul dintre elementele principale ale acestui program este reformarea sectorului public. Această reformă presupune redirecţionarea şi optimizarea cheltuielilor pentru sănătate, educaţie şi asistenţă socială. În cadrul acestei vizite, directorul regional al Băncii Mondiale a abordat şi chestiunea îmbunătăţirii politicii de mediu. La conferinţa de presă Roger Grow s-a referit din nou la interdicţia exportului de grâu alimentar, instituită de Guvernul moldovean până la începutul anului 2001. În opinia domnului Grawe, această interdicţie compromite grav concepţia de comerţ liber şi contravine principiilor economiei de piaţă. Din răspunsurile date de Roger Grawe reiese însă că Banca Mondială nu intenţionează deocamdată să suspende finanţarea pentru proiectele în agricultură. Directorul regional a fost asigurat de oficialii moldoveni, că restricţia este temporară.

Roger Grawe şi-a exprimat speranţa, că până în 2001, când vor trebui negociate noi credite pentru agricultură, restricţia la exportul de grâu va fi anulată. În următoarele săptămâni câteva misiuni ale Băncii Mondiale vor evalua situaţia din domeniile economiei moldovene. Ele se vor ocupa atât de indicatorii macroeconomici, cât şi de sectoarele electroenergetic, agricol şi social. De asemenea, experţii vor evalua cum a fost gestionată prima tranşă a creditului pentru ajustări structurale. În funcţie de rezultat, Banca Mondială va decide când să aloce a doua tranşă de 20 milioane de dolari din acest împrumut. Întrebat de ziarişti dacă această tranşă, despre care se vorbeşte mai bine de un an, ar putea fi alocată până la sfârşitul anului 2000, Roger Grawe a răspuns că nu este în măsură să anticipeze acest lucru.

Din Chişinău, Eleonora Lisnic, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG