Linkuri accesibilitate

Jurnaliștii - gladiatori


Puseul depresiv al vremurilor noastre

“Mari razboinici intr-o lume mica” sunt jurnalistii romani din ziua de azi. Scadalul arestarii si apoi al eliberarii din arest a lui Sorin Ovidiu Vantu a demonstrat o data mai mult ca ziaristii functioneaza nu pentru a-si informa coerent publicul, ci pentru a-si plati polite unul altuia – este de parere Gabriel Bejan, autorul unui comentariu din Romania libera. Oamenii de presa chemati in studiourile de televiziune sa comenteze evenimentele nu au vorbit deloc despre dosarul Vantu, despre acuzatiile care i se aduc omului de afaceri, ci s-au intrecut sa povesteasca ”M-a sunat si pe mine o data si mi-a zis…” sau “este un om cu certe calitati literare”. Cel mai des a fost insa rostita proprozitia “Basescu este in spatele arestarii lui Vantu”. “Daca in multe tari din aceasta lume ziaristii duc lupte la baioneta cu politicienii influenti sau cu grupurile economice puternice, evitand din principiu sa se atace intre ei, la noi razboaiele cele mai grele sunt purtate intre jurnalisti, pe televiziuni, la ore de maxima audienta, sau in subteran, pe internet, pe bloguri sau forumurile ziarelor. Ca in luptele cu gladiatori – totul pentru placerea demnitarilor romani” – in acesti termeni se deseneaza in articolul lui Gabrirel Bejan tabloul presei romanesti.

Nici pe-afara lumea nu se simte tocmai bine, rezulta din articolul aparut tot in Romania libera sub semnatura lui Cristian Pirvulescu, care este astazi preocupat de puseul depresiv care caracterizeaza vremurile noastre. Semnal de alarma: asa cum la 1918 teoria lui Spengler despre Declinul Occidentului ar fi contribuit indirect la dezvoltarea extremismelor, nici expulzarile romilor de catre statul francez nu sunt intamplatoare.

De pe pozitii direct doctrinare, Adrian Severin analizeaza in Jurnalul national schimbarile de atitudine ale Frantei fata de Romania, pornind de la diferendul expulzarii romilor. Europarlamentarul crede ca Franta a semnat un parteneriat strategic cu Romania din pur interes economic si ca, deindata ce criza n-a mai permis demararea investitiilor franceze, ar fi aparut represaliile cu expulzarile.
XS
SM
MD
LG