Linkuri accesibilitate

Măsuri de securitate sporită în Afganistan înaintea alegerilor


Hamid Karzai - conferință de presă înainte de alegeri
Hamid Karzai - conferință de presă înainte de alegeri

Forțele talibane amenință cu perturbarea scrutinului.

La Kabul, capitala Afganistanului, poliţişti şi soldaţi înarmaţi păzesc cele mai importante intersecţii şi oficii guvernamentale. În unele cazuri ei sunt însoţiţi şi de maşini blindate. Camioane cu soldaţi înarmaţi pot fi văzuţi patrulând prin centrul oraşului.

Măsurile severe de securitate fac Kabulul unul dintre cele mai sigure oraşe din Afganistan, în ciuda ameninţărilor din partea talibanilor că în ziua alegerilor vor ataca clădirea guvernului şi chiar pe alegători.

Locuitorii oraşului spun că vor ieşi sâmbătă la vot şi că în restul zilei vor sta închişi în casă.

Hajji Muhammad Gul administrează o alimentară din centrul oraşului şi spune că în ziua alegerilor va renunţa să meargă în alte locuri, pentru că se teme că ar putea să i se întâmple ceva rău.

Guvernul în repetate rânduri a dat asigurări că forţele de securitate sunt foarte bine pregătite pentru ziua alegerilor şi că alegătorii vor fi în siguranţă din momentul în care părăsesc locuinţa. De asemenea, au fost anunţate şi măsuri de securitate în cazul unor posibile atacuri teroriste.

Zemarai Bashiri, purtătorul de cuvânt al Ministrului de interne, a declarat Europei Libere că forţele de securitate pot face faţă posibilelor atacuri sinucigaşe cu bombă, sau atacurilor asupra poliţiei şi secţiilor de votare.

Anul trecut, în luna august, când în Afganistan a avut loc primul tur al alegerilor prezidenţiale, un grup de trei luptători talibani au atacat oficiul băncii de stat din Kabul. Toţi trei au fost ucişi în urma unui schimb de focuri cu forţele de ordine.

Purtătorul de cuvânt al Ministrului de interne spune că poliţia oraşului va fi în alertă maximă în ziua alegerilor şi că nu este nevoie de implicarea forţelor suplimentare. Bashiri a anunţat că mai mult de 15 mii de poliţişti vor asigura ordinea publică şi că aceştia vor fi prezenţi la serviciu 24 de ore, 7 zile pe săptămână, inclusiv după alegeri.

Mulţi locuitori ai oraşului spun că indiferent de ameninţări, ziua alegerilor este una importantă pentru ei şi că se simt obligaţi să meargă la vot. Printre ei şi Atta Muhammad care spune că, pentru el, ziua de sâmbătă este una specială, o zi în care îşi va da votul pentru candidatul preferat, deci oamenii nu ar trebui să meargă în altă parte decât la vot.

În Kabul, 664 de candidaţi vor concura pentru 33 de locuri în parlament şi îi vor reprezenta pe cei peste 3 milioane de locuitori ai oraşului.

În parlamentul din Afganistan sunt 249 de locuri pentru care, în toată ţara, candidează 2477 de politicieni.

Reprezentanţii Comisiei Electorale au anunţat joi, 16 septembrie, că cel puţin o mie de secţii de votare din cele aproape 7 mii din toată ţara vor fi închise din considerente de securitate.

Rezultatul alegerilor va fi anunţat cel mai devreme la 30 octombrie.
XS
SM
MD
LG