Linkuri accesibilitate

Velohora printre automobile impozante


Fii ţăranilor şi agricultorilor s-au obişnuit într-atît cu şofatul, încît nu-şi mai imaginează nici o zi din viaţă fără armăsarii lor de metal.


Am vorbit în ultimii ani cu mai mulţi cetăţeni străini, sosiţi în Moldova şi uimiţi de noianul de automobile luxoase din Chişinău. Străinii aceia erau de-a dreptul fascinaţi, şocaţi, surprinşi de miile de maşini impozante care umplă pînă la refuz şoselele capitalei moldoveneşti.

„Păi, cum de mai vorbiţi despre sărăcie dacă aveţi asemenea automobile?” m-a întrebat un german care bolovănise ochii la vederea Land Rover-urilor şi Lexus-urilor din centrul Chişinăului.

Da, automobile frumoase sînt cu duiumul în cea mai săracă ţară din Europa. Moldova a realizat un adevărat salt mongol, am trecut direct de la Zaporojeţ-uri şi Jiguli-uri la Jeep-uri. Fii ţăranilor şi agricultorilor, mesagerii veşniciei rurale s-au obişnuit într-atît cu şofatul, încît nu-şi mai imaginează nici o zi din viaţă fără armăsarii lor de metal. Nici distanţele mici de 200-300 metri nu mai pot fi parcurse pe jos. Avem maşini şi ne respectăm! Am văzut deunăzi, într-un maxi-taxi, un omulean încrîncenat, cătrănit, care îşi vărsa amarul la mobil: i se stricase maşina şi déjà două zile era nevoit să meargă pe jos!

M-am simţit dintr-odată un fel de pitecantrop în raport cu acest automobilist. Eu nu am avut maşină niciodată şi nici nu e sigur că o voi avea vreodată. Aici, în acest spaţiu ciudat-miraculos, mai tot individul jinduieşte să aibă o maşină, şi nu una oarecare, ci una care să le sară-n ochi altora, care să-i frapeze şi să le trezească invidia. Că străzile au devenit neîncăpătoare, că oraşul e suprapoluat nu contează.

De aceea, Velohora pe care bicicliştii o vor organiza duminică în Chişinău va fi mai degrabă un fapt năstruşnic, un eveniment organizat de nişte minoritari ciudaţi. Iar intenţia frumoasă a Ministerului Mediului de a schimba mentalitatea moldovenilor, de a promova un mod sănătos de viaţă, e pe cît de lăudabilă, pe atît de utopică. Cel care, sfidînd tranziţia, a ajuns în scaunul moale al Jeep-ului pîntecos nu mai încalecă bicicleta niciodată.
XS
SM
MD
LG