Linkuri accesibilitate

Romii: un popor care trebuie să se integreze în UE adoptînd un alt fel de viață


Parlamentul de la Budapesta
Parlamentul de la Budapesta

Interviu cu Füzes Oszkár, ambasadorul Ungariei la Bucuresti.



Lucian Stefanescu: Romania a fost criticata pentru ca intentioneaza sa intensifice acordarea cetateniei romane cetatenilor moldoveni. Dar nu numai Romania face asta, ci si Ungaria, si Bulgaria, si s-a spus ca prin acordarea de cetatenie ungara, romana sau bulgara etnicilor maghiari, romani sau bulgari din afara granitelor tarilor respective ar exista pericolul unei extinderi indirecte a blocului pan european. E adevarata aceasta asertiune?

Füzes Oszkár: „Nu, absolut nu, pentru ca nu numai Ungaria, Romania sau Bulgaria fac acest lucru, ci si Italia, Spania, Marea Britanie, Germania s.a.m.d. Aceasta critica este o noua dovada a dublului standard in Uniunea Europeana: in Vest se poate face asta, in Est e un pericol pentru Uniune. Eu sint absolut impotriva acestei situatii, si pe urma Uniunea Europeana nu are competente in legatura cu cetatenia, cetatenia este in competenta tarii membre, si gata. Daca vorbim de migratie, asta e o alta problema, care nu depinde de cetatenie.”

Lucian Stefanescu: Va opuneti deci acestei critici care a fost adusa Romaniei?

Füzes Oszkár: „Da, acest lucru nu depinde de Uniunea Europeana si am avut, repet, o practica similara din partea Italiei, a Marii Britanii, Spaniei, si a Frantei, si nu a fost niciodata nici o problema. De ce acest lucru devenit o problema, cind noile state membre din partea estica a Uniunii fac la fel ?”

Lucian Stefanescu: E o intrebare interesanta. Aveti un raspuns?

Füzes Oszkár: „Nu, habar n-am de ce unii din Uniunea Europeana cred ca pot sa faca o diferenta intre noile state membre si cele mai vechi.”

Lucian Stefanescu: Vicepresedinta Comisiei Europene Viviane Reding a criticat dur Franta pentru controversatele repatrieri ale romilor si lipsa transparentei in dialogul dintre Paris si Bruxelles pe marginea acestor repatrieri. Una din replicile Parisului a venit de la secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lelouche care a calificat drept derapaje spusele doamnei Reding. Presedintele Nicolas Sarkozy a spus chiar (facind aluzie la originea luxemburgheza a doamnei Reding) ca daca Luxemburg vrea sa-i primeasca pe romi el nu are nimic impotriva. Cine are, in opinia dumneavoastra, dreptate?

Füzes Oszkár: „Nimeni. Domnul Sarkozy nu are dreptate pentru ca daca este vorba de libertatea de miscare aceasta este o valoare de baza a Uniunii Europene si daca nu respectam o valoare de baza nu mai avem Uniune Europeana. In ce o priveste pe doamna Viviane Reding, eu cred ca ea nu intelege despre ce e vorba acum in problema romilor. Romii sint nu numai un obiect al discriminarii, ei sint un popor care trebuie sa se integreze in institutia numita Uniunea Europana, si trebuie sa adopte un nou mod de viata. Aceasta problema nu tine numai de institutii, sau de legi. E o problema foarte complexa de care toata Uniunea Europeana trebuie sa se ocupe. Si, daca e sa vorbim deschis, trebuie multi bani.”

Lucian Stefanescu: Dar se aloca destul de multi bani pentru acest subiect, si Romania a fost acuzata ca nu-i utilizeaza in folosul romilor.

Füzes Oszkár: „Eu cred ca asta nu e adevarat. Romania a facut, face si va face tot ce e posibil pentru integrarea romilor. Am experienta in acest sens aici in Bucuresti si in intreaga tara.”

Lucian Stefanescu: Publicatia Kommersant scrie ca Rusia nu se opune proiectului energetic Azerbaidjan-Georgia-Romania Interconnection (AGRI), semnat recent la Baku, pentru ca el preia resursele care, in principiu, ar putea fi atrase spre Nabucco. Expertii avertizeaza insa ca, daca la AGRI va adera si Ungaria, Gazprom ar putea pierde, pe viitor, o parte din pietele din Estul si Sudul Europei. Pe de alta parte, analistii de la Stratfor sustin ca acest proiect este doar unul politic, putin fezabil din punct de vedere tehnic si economic.

Füzes Oszkár: „Ungaria este deja parte si fondator al acestui proiect, si daca cei de la „Kommersant” cred ca Rusia nu se opune proiectului, slava Domnului! Nu sint expert in ce priveste pietele si detaliile tehnice, pot sa subliniez doar ca AGRI si Nabucco sint proiecte care trebuie realizate pentru ca noi, si Ungaria si Romania, si intreaga Uniune Europeana avem nevoie de noi resurse si cai pentru gazoducte si energie.”
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG