Linkuri accesibilitate

Criza din spitale și sistemul de asigurări de sănătate


Vedere a vechiului spital Brîncovenesc
Vedere a vechiului spital Brîncovenesc

Un interviu cu dr. Virgil Păunescu, directorul Casei de Sănătate din România.


17 septembrie 2000


Interviul săptămânii
.

Criza din spitale și sistemul de asigurări de sănătate.

Realizat de: Ingrid Şusu
Invitat: Virgil Păunescu, doctor din Timişoara, de patru ani, directorul serviciului de resurse umane din ministerul sănătăţii.

Recent, Virgil Păunescu a fost numit la conducerea Casei de Sănătate din România și este primul interviu acordat în noua sa calitate.

Criza din spitale, este de părere Păunescu, este generată în primul rând de întârzierea cu care s-a trecut la sistemul naţional de asigurări de sănătate. Banii circulă repede şi mulţi dar nu pot fi controlaţi. Casa de sănătate nu dispune încă de un sistem informaţional competent.

În 1998 a fost adoptat statutul Casei Naţionale de Sănătate, care stipulează datoria Casei de a controla unde se duc fondurile.

Principalul consumator de resurse îl constituie spitalele şi acestea ar trebui controlate de Casa de Sănătate. Numai că marile spitale, judeţene sau de urgenţă, sunt în subordinea Ministerului Sănătăţii. Casa de Sănătate nu poate decât constata dacă lucrurile merg sau nu bine. Se vor înfiinţa însă comisii mixte formate din reprezentanţii miniterului, casei de asigurări şi Colegiul medicilor pentru a urmări cum se consumă fondurile în spitale.

Criza actuală este artificială, pentru că teoretic, Casa de Sănătate are bani. Numai că prin bugetul de stat, casei i se plafonează cheltuielile, excedentul de bani rămân în trezorerie.
XS
SM
MD
LG