Linkuri accesibilitate

Nu este justificată mărirea prețurilor, grâu în ţară este îndeajuns


Viceministrul Vasile Bumacov despre exporturile de vin, fructe și legume și majorările de prețuri în panificație.


Ziarul Economist scrie ca in anii 2007 şi 2009 exporturile de fructe şi legume in Federatia Rusa au depăşit exporturile de băuturi cu peste 20 milioane de dolari. Din 30 firme ce asigurau peste 90% din exportul de legume şi fructe, ruşii au lăsat în listă doar 2 firme. Despre liste cu interese la exportul de fructe şi legume în Federatia Rusa, Europa Liberă discuta in aceasta dimineata cu viceministrul agriculturii Vasile Bumacov., viceministru Agriculturii.

Europa Liberă: Problemele apărute la exportul de vinuri, legume şi fructe pe piaţa din Federaţia Rusă sunt încă departe de a fi rezolvate, fie că ele sunt reale sau artificiale. Aveţi răspuns la întrebarea de ce Moldova a devenit ţinta acuzaţiilor din partea Federaţiei Ruse în ceea ce priveşte exporturile de băuturi, legume şi fructe?

Vasile Bumacov: „Acesta este un proces aşa mai dificil de negociere. Ca de obicei, noi discutăm această problemă: cât priveşte vinurile - cu „Rosspotrebnadzor”, cât priveşte fructele şi legumele - cu „Rosselihoznadzor”. Deci negociem să vedem cum putem depăşi aceste probleme în export.”

Europa Liberă: Dar ce negociaţi?


Viceministrul Vasile Bumacov
Vasile Bumacov
: „Cât priveşte vinurile noi discutăm limitele admisibile de dibutilsalat, metaloxil şi alte substanţe în aceste vinuri. Când este vorba de legume şi fructe, acum negociem lista de companii, la care li se va permite exportul în Federaţiea Rusă.”

Europa Liberă: Revenim la această listă cu mister, dar până una-alta să vorbim despre exportul de vinuri. Am înţeles, că mai mulţi vinificatori au trimis liderilor din Alianţa pentru Integrare Europeană o adresare, în care solicită ajutorul statului pentru revenirea vinurilor moldoveneşti pe piaţa rusă, pentru revitalizarea ramurii vitivinicole. Trebuie să se implice acum Alianţa pentru Integrare Europeană la soluţionarea acestei probleme?

Vasile Bumacov: „Vedeţi, noi în Ministerul Agriculturii vorbim de partea comercială a acestei probleme. Noi negociem în ceea ce priveşte cerinţele Federaţiei Ruse pentru a fi permis exportul. Nu pot să vă spun de implicaţiile politice, fiindcă nu este a noastră atribuţie.”

Europa Liberă: Dar totuşi politicul aici joacă festa? Sau este implicat? Sau deocamdată rămâneţi la ideea, că totuşi calitatea trebuie să fie pusă în capul mesei?

Vasile Bumacov: „Pentru noi este foarte important ca noi să diversificăm piaţa. Dumneavoastră ştiţi, că astăzi, la 8.30 dimineaţa, la Bruxelles, domnul prim-ministru va discuta cu preşedintele Băncii Europene de Investiţii despre o finanţare destul de importantă pentru revitalizarea acestui sector, pentru a produce vinuri de calitate înaltă şi care să poată să fie vândut nu numai în Federaţia Rusă, dar în toate ţările europene.”

Europa Liberă: Până la urmă, această nelinişte a vinificatorilor ar trebui să o luaţi în calcul?

Vasile Bumacov: „Noi această nelinişte am luat-o în calcul demult. Noi am vorbit despre această problemă şi în 2000, şi în 2001, că piaţa din Federaţia Rusă este instabilă şi că noi trebuie să modernizăm în aşa mod sectorul, ca să putem pătrunde şi în alte pieţe. Aşa cum a făcut Australia, cum a făcut Noua Zelandă, şi alte ţări, cum se numeşte acuma, din lumea nouă. Dar, cu părere de rău, noi prea mult am contat pe această piaţă. Mulţi niciodată nu au crezut, că poate să apară aşa o problemă. Acum, noi ne dăm bine seama că am pierdut mulţi ani. Şi iată vom încerca în cadrul acestui proiect ca să modernizăm fabricile noastre de vin, producătorii noştri de vin ca să aibă un produs de calitate înaltă, care va putea fi vândut şi la preţuri mai bune şi în pieţe mai dificile, să spunem aşa.”

Europa Liberă: Domnule Bumacov, în aceste condiţii nu par deloc întâmplătoare problemele apărute la exportul de fructe şi legume. Experţii de la Moscova susţineau, că înafara vinurilor, autorităţile ruseşti erau în căutarea altor mărfuri sensibile pentru Republica Moldova pentru a impune anumite restricţii, pentru a demonstra, într-un fel, incapacitatea Guvernului moldovean de a soluţiona cele mai acute probleme economice în relaţiile dintre Chişinău şi Moscova.

Vasile Bumacov: „Eu cred, că nu trebuia foarte mult de căutat. Fiindcă fructele şi legumele sunt destul de sensibil caz, dacă vor apărea. Dar să spunem, că nu sunt probleme la exportul fructelor şi legumelor la moment. Deci, companiile lucrează. Dar este problema că se negociază lista nouă a companiilor, cărora li se va permite exportul în Federaţia Rusă.”

Europa Liberă: Dar această listă de ce e una cu mister? Totuşi, care sunt companiile, care au dreptul să exporte? De ce a apărut acest semn de întrebare, că unele au dreptul, altele nu au dreptul?


Vasile Bumacov: „Doamnă Valentina, nu este lista absolut cu mister. Poate a fost cândva cu mister. Noi, dimpotrivă, am pus această listă la discuţie publică cu toţi preşedinţii asociaţiilor producătorilor şi exportatorilor de fructe, legume, struguri, ş.a.m.d. Problema este alta – Federaţia Rusă insistă într-o listă cu mai puţini exportatori, pentru a fi mai simplu de a controla dacă fructele şi legumele nu conţin reziduri de pesticide. Dar nu este vorba de faptul că această listă se face cumva pe ascuns. Este un lucru absolut nedorit ca să existe o listă, fiindcă odată ce există o listă, deja sunt probleme. Vă daţi seama, că orice listă, oricând, la export sau unde nu ar fi, provoacă probleme, dar aşa sunt condiţiile Federaţiei Ruse, când lucrează cu toate ţările că toţi cei care exportă trebuie să fie într-o listă, să fie controlaţi.”

Europa Liberă: Domnule Bumacov, dar puteţi să ne spuneţi câte firme au fost incluse pe această listă şi care sunt ele?

Vasile Bumacov
: „Păi nu pot să vă spun, pentru că sunt 140 de firme care au fost incluse în prima listă, care a fost trimisă la Moscova pentru a fi examinată.”

Europa Liberă: În lista cu 33 de firme acceptate de „Rosselihoznadzor” pentru exporturi?

Vasile Bumacov
: „Această listă a fost într-adevăr cu probleme, fiindcă companiile, 33, care au fost acceptate iniţial, ceva mai înainte, erau firme care nu erau prea reprezentative, dat să spunem aşa. De aceea noi am şi început acest proces de negocieri, ca să-i asigurăm pe cei care exportă. Ei, în primul rând, au condiţiile necesare, dispun de unele criterii, care le-ar permite ca să fie consideraţi ca nişte exportatori de nădejde.”

Europa Liberă: Eu din câte am înţeles, Dumneavpastră aţi reactualizat lista, aţi verificat-o, dar aşteptaţi răspuns din partea „Rosselhoznadzorului”. De ce Rusia trebuie să spună care trebuie să fie aceste firme?


Vasile Bumacov: „Problema este, că toate ţările care exportă în Rusia, pot să vă spun Turcia, de exemplu, s-a negociat de la o listă de 4 500 de exportatori, s-a ajuns la 250. Aşa este sistemul în Rusia, că toate aceste firme trebuie să fie oficial recunoscute și de partea rusă şi controlate de ţara de unde se exportă producţia. Asta este o problemă, care noi trebuie s-o negociem.”

Europa Liberă: Eu îmi dau seama că la moment pentru Moldova situaţia poate fi mai agravată, ţinând cont şi de faptul, că de regulă, exporturile de legume şi fructe abea încep. Aşa că nu este exclus ca problemele mari încă să urmeze, să continue.


Vasile Bumacov
: „Acum negocierile se vor duce la nivel de ministru. Noi vom face tot ce este posibil ca să nu apară vreun blocaj. Pentru că într-adevăr exportul este în toi, recoltarea merelor acuma merge în cea mai mare parte a ţării, de aceea noi vom face tot ce este posibil ca să nu intrăm într-un blocaj.”

Europa Liberă: Aţi spus că negocierile se vor duce la nivel de miniştri din cele două state?


Vasile Bumacov
: „Da, noi sperăm, că săptămâna viitoare domnul ministru Cosarciuc se va întâlni cu ministrul Federaţiei Ruse ca să discute problemele care sunt la exporturile de vinuri, de fructe, legume.”

Europa Liberă: Până vom avea un răspuns clar, haideţi să vedem şi un alt aspect al altei probleme – majorările de preţuri. Ce se întâmplă cu scumpirea pîinii? Pentru că, din câte înţeleg, lumea a început să devină foarte agitată. E panică între populaţie, pentru că se cam sperie de aceste scumpiri în lanţ, care au loc acum, şi la hrişcă şi la alte produse.


Vasile Bumacov: „Bine, pîinea şi hrişca sunt două lucruri diferite. Nu este justificată această mărire a preţurilor. Grâu în ţară este îndeajuns. Dumneavoastră ştiţi că am recoltat anul curent de ajuns grâu – şi alimentar şi furajer. Poate calitatea este puţin mai mică, dar noi ca de obicei în fiecare an importăm făină de calitate superioară pentru a fortifica făina pentru panificaţie. „Franzeluţa” acum, care asigură 82 de procente din pîinea din Chişinău, nu a anunţat sporiri de preţuri. A fost un caz la Bălţi şi în câteva sate. Se va clarifica situaţia.

Eu cred, că noi nu avem temei pentru a discuta despre mărirea preţurilor la pîine. Cât priveşte hrişca - este un produs pe care noi, practic, tot îl importăm. Numai câteva hectare se cultivă în Republica Moldova. Este un factor aşa să spunem psihologic, fiindcă în Rusia când a dispărut hrişca din magazine şi apoi s-a scumpit, s-a întâmplat o reacţie în lanţ - s-a mărit preţurile în Ucraina, noi depindem de importul din Ucraina şi Rusia. Şi evident comercianţii niciodată nu scapă posibilitatea de a mări preţurile la tot produsul ce este cerut. Deci, s-a mărit preţul, dar nu înseamnă că hrişca va dispărea din magazine.”

Europa Liberă: Dar preţul pîinii sociale, am înţeles tot de la Dumneavoastră, că va rămâne acelaşi. Pe de altă parte, în ultimele luni preţul unui kilogram de grâu alimentar, totuşi, a crescut, pare-se, cu 60 la sută, dacă nu greşesc, până la vreo 2 lei şi 60 de bani pentru un kilogram.

Vasile Bumacov: „Doamna Valentina, pîinea socială nu se va scumpi. Asta e una. A doua: grâul nu s-a scumpit, dar a revenit la un preţ normal, la care producătorii agricoli să nu fie în pierderi. Să nu uităm, că grâul a fost şi trei lei şi trei lei şi ceva, şi pîinea nu s-a scumpit. Aşa că nu este temei pentru a face această panică.”

Europa Liberă: Dar v-aţi explicat, totuşi, de ce s-a ajuns că unii agenţi au ridicat preţurile nemotivat?

Vasile Bumacov: „Businessul este business. Ştiţi cum, oamenii nici odată nu scapă, întreprinzătorii niciodată nu scapă posibilitatea de a mări preţurile, atunci când este o şansă, când este o posibilitate. Dar vreau să vă mai spun un lucru: o să mai vedeţi încă mai multe de aceste acţiuni acum, după referendum, când foarte mulţi se vor implica în chestii economice, pentru a da unele semnale politice.”

Europa Liberă: Iarăşi politicul e de vină?

Vasile Bumacov: „Cu părere de rău, eu cred că o să avem probleme asemănătoare. Dar până când situaţia este sub control.”

Europa Liberă: Sunteţi gata să le ţineţi piept acestor probleme?

Vasile Bumacov: „În ce priveşte pîinea, cred că da.”

Europa Liberă: Mulţumim foarte mult. Amintim ascultătorilor noştri – invitatul Europei Libere din această dimineaţă a fost viceministrul Agriculturii, Vasile Bumacov.
XS
SM
MD
LG