Linkuri accesibilitate

Ministrul rus al apărării în vizită la Pentagon


 Robert Gates și Anatoli Serdiukov la Pentagon

Robert Gates și Anatoli Serdiukov la Pentagon

Pe agenda discuțiilor dintre Robert Gates și Anatoli Serdiukov: scutul american anti-rachetă din Europa și ratificarea tratatului START de către Senat

Ministrul american al apărării, Robert Gates l-a găzduit astăzi la Washington pe omologul său rus Anatoli Serdiukov – prim vizită la Pentagon a unui ministru rus al apărării în ultimii cinci ani.

Înaintea întâlnirii, un purtător de cuvânt al Pentagonului a spus că Robert Gates îi va transmite lui Anatoli Serdiukov recunoştinţa Washington-ului pentru acceptul Rusiei de a permite Statelor Unite să tranziteze ţara pentru aprovizionarea forţelor americane în Afganistan.

Pe agenda celor doi miniştri se afla chestiunea sensibilă a scutului american antirachetă în Europa, precum şi eforturile de a convinge Senatul Statelor Unite să ratifice noul tratat americano-rus de dezarmare nucleară START.

În ajunul vizitei, Robert Gates a descris Rusia drept un partener al Statelor Unite, nu o ameninţare. „Suntem parteneri în unele zone şi concurenţi în altele. Dar în chestiunile importante – cooperăm”, a spus ministrul american într-un interviu cu agenţia rusă Interfax.

Semnarea tratatului START în primăvară a întărit cooperarea între Rusia şi Statele Unite şi a pregătit terenul pentru ca Rusia să sprijine noi sancţiuni ale Consiliului de Securitate ONU împotriva Iranului. Un diplomat american care a contribuit la negocierea lui, asistentul secretarului de stat american Rose Gottemoeller a spus potrivit agenţiei AFP că întârzierea ratificării lui în Senat poate prejudicia relaţiilor ruso-americane.
XS
SM
MD
LG