Linkuri accesibilitate

Ameliorarea relaţiilor ruso-americane nu se va face în detrimentul altor ţări


Consilierul Departamentului de Stat, Jeremy Shapiro cu Jeff Gedmin, președintele RFE/Radio Liberty la o întîlnire cu presa la Washington
Consilierul Departamentului de Stat, Jeremy Shapiro cu Jeff Gedmin, președintele RFE/Radio Liberty la o întîlnire cu presa la Washington

Jeremy Shapiro, consilier al Departamentului de Stat răspunde întrebărilor Europei Libere.


Jeremy Shapiro, consilier pe problemele Europei şi Eurasiei la Departamentului de Stat al Statelor Unite, s-a numărat printre politicienii şi experţii care au participat zilele trecute la o conferinţă internaţională în capitala Letoniei, Riga. Prezent la reuniune, directorul serviciului azer al postului nostru de radio, Kenan Alyiev, i-a solicitat diplomatului american un interviu pe tema atitudinii Washingtonului faţă de fostele ţări comuniste, în vremea „resetării” relaţiilor cu Rusia. Mircea Ţicudean a sintetizat răspunsurile lui Jeremy Shapiro
.

Reamintind că administraţia Obama promovează un nou tip de relaţii cu Moscova, diplomatul american Jeremy Shapiro a dat asigurări că relaţiile specifice ale Statelor Unite cu ţări individuale din Est nu se vor schimba şi vor rămâne „solide”. Încălzirea relaţiilor americano-ruse, a mai spus diplomatul american, este benefică şi pentru asemenea terţe ţări, care au la rândul lor şansa unor legături mai bune cu Moscova.
„În nici un caz – a insistat Shapiro – ameliorarea relaţiilor ruso-americane nu se va face în detrimentul altor ţări şi nu va schimba angajamentele Washingtonului cu acele ţări”.

Jeremy Shapiro a spus că Statele Unite îşi vor respecta în continuare ataşamentul faţă de dreptul unor terţe ţări de a-şi controla teritoriul şi suveranitatea, ca şi acela de a-şi alege alianţele pe care vor să le încheie şi politica externă care le place. „Este un angajament pe care ni-l păstrăm şi pe care-l discutăm cu Rusia ori de câte ori se iveşte momentul potrivit, iar uneori chiar când nu e momentul”, a spus Shapiro.

Printre ţările de care se ocupă Jeremy Shapiro la Departamentul de Stat se numără Azerbajidjanul, o ţară importantă pentru strategia americană în zona Caucazului şi pentru operaţiunile din Afganistan. În ultima vreme, liderii de la Baku s-au plâns însă că ar fi neglijaţi de Washington, inclusiv din cauza relaţiilor americano-ruse mai bune. Europa Liberă l-a întrebat pe diplomatul american dacă au dreptate.

„Relaţia noastră cu Azerbaidjanul – a spus Jeremy Shapiro – este o relaţie strânsă, dar am avut şi avem încă unele probleme, pe care căutăm în continuare să le rezolvăm”. Diplomatul american a recunoscut că administraţia Obama este îngrijorată de unele stări de lucruri din Azerbaidjan, mai ales de încălcarea drepturilor omului, a libertăţii presei – dar şi de conflictul îngheţat din Nagorno-Karabah.

„Regiunea în care se află Azerbaidjanul este dificilă” – a spus Shapiro, insistând însă că dialogul dintre Washington şi Baku continuă, că eventualele neînţelegeri nu au de-a face cu noua politică americană faţă de Rusia şi că americanii şi azerii au cel puţin la îndemână mecanisme de consultări eficiente. „Una peste alta, nu cred că relaţiile noastre s-au înrăutăţit în ultimii ani”, a insistat diplomatul.

Erevanul şi Moscova au semnat un acord care prelungeşte cu câteva decenii prezenţa militară rusă în Armenia. Înţelegerea a fost primită cu îngrijorare de alte ţări mici din regiune, ca Georgia şi Azerbaidjanul, iar Europa Liberă l-a întrebat pe consilierul Departamentului de Stat, Jeremy Shapiro, dacă aceste îngrijorări sunt împărtăşite la Washington.

Diplomatul american a spus că Washingtonul crede în dreptul ţărilor de a-şi alege alianţele, iar dacă Armenia şi Rusia au decis să-şi prelungească alianţa, este dreptul lor legitim. „Pe de altă parte – a continuat Shapiro – Statele Unite şi vecinii celor două ţări aliate au şi ei dreptul legitim de a se întreba cui serveşte acordul armeano-rus, cum consolidează el securitatea regională, dacă este o măsură constructivă şi dacă ea a fost discutată cu partenerii din regiune. „Sunt unele semne de întrebare privind acodul ruso-armean”, a declarat consilierul de la Departamentul de Stat al Statelor Unite, Jeremy Shapiro în finalul interviului acordat directorului serviciului azer al postului nostru de radio, Kenan Alyiev.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG