Linkuri accesibilitate

15.09 - București: Situația copiilor instituționalizați discutată cu Emma Nicholson.


Emma Nicholson
Emma Nicholson

Cu ajutorul Uniunii Europene şi al Băncii Mondiale, vor fi mărite alocaţiile pentru copii şi sprijinul pentru familiile sărace.


15 septembrie 2000

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Petru Ionescu).

Situația copiilor instituționalizați discutată cu Emma Nicholson.

Pentru a patra oară, la Bucureşti se află baroneasa Emma Nicholson, raportor special pentru România al Uniunii Europene şi vice-preşedintă a Comisiei de politică externă a Parlamentului european. Discuţiile se concentrează şi de această dată asupra situaţiei copiilor instutionalizaţi.

Sub patronajul d-nei Nicholson şi a premierului Mugur Isărescu s-a organizat la Bucureşti o reuniune la nivel înalt. Isărescu a arătat că în iulie şi august 2000 s-a finalizat transferul copiilor instituţionalizaţi către agenţia guvernamentală pentru protecţia dreptului copilului. S-a decis ca judeţele unde sunt probleme deosebite să primească sume suplimentare de la bugetul central. Banii sunt gândiţi pentru familiile sărace şi copiii instituţionalizaţi.

Premierul Isărescu a mai declarat că în viitor vor fi luate noi măsuri pentru a reduce numărul abandonurilor: cu ajutorul Uniunii Europene şi Băncii Mondiale, vor fi mărite alocaţiile pentru copii şi sprijinul pentru familiile sărace; legislaţia va fi coordonată cu cea europeană mai ales când este vorba de adopţii. Alocaţia pentru copii ar putea fi dublată, a mai declarat Isărescu şi ea ar putea ajunge la 0,7 % din PIB.

D-na Nicholson a precizat că programele finanţate de Uniunea Europeană au două scopuri: să reducă abandonul şi să ajute la integrarea copiilor care totuși au fost abandonaţi.
XS
SM
MD
LG