Linkuri accesibilitate

Poemele moldoveneşti ale unei bănăţence


Moni Stănilă: „şi umbrela pe care o arunc deasupra capului ca un lasou, mă va purta spre turnul înalt în care doarme Voronin.”


La mai bine de două decenii de la prăbuşirea comunismului, tema moldovenească încă nu a pătruns în literatura română din România. Nici pînă acum, nu există vreun roman sau vreo piesă de teatru scrise de vreun scriitor din Bucureşti, Iaşi sau Cluj în care să fie tratată tema moldovenească. Totuşi, gheaţa se pare că au spart-o tinerii poeţi. Cel puţin, doi dintre ei au oglindit-o masiv în cărţile lor. După ce Claudiu Komartin a întreprins o călătorie imaginară în Republica Moldova într-un tulburător ciclu de poeme, un alt poet care a vizitat tema e bănăţeanca Moni Stănilă, care, cu mult înainte de a veni la Chişinău, visa să scrie poeme despre Republica Moldova.

Dar primele sale poeme moldoveneşti le-a scris abia după ce a trecut Prutul şi doar după ce a cunoscut pe propria piele realitatea basarabeană. După care a revenit la Chişinău, iar fiecare călătorie s-a materializat în noi poezii, pe care nu a ezitat să le includă în cartea sa Pastoi paravoz/ confesiunile dogmatistei, pe care a publicat-o anul trecut.

„De fapt tu credeai că plîng cînd/ îţi strecuram amintiri despre Ştefan cel Mare nu departe de statuie/cercul, cerul se închide în fiecare punct/ lumea e mică/ ne răsturnăm în ea/ şi abia acum vom putea descoperi urmele celor care vor trece seara cu pumnii strînşi/toate întrebările lor ne aparţin/chiar dacă/nu va dura /vei înţelege”

Unele dintre poemele sale moldoveneşti reflectă experienţele pe care le-a trăit în Republica Moldova, iar altele au un pronunţat substrat politic, ca în acest fragment: „şi umbrela pe care o arunc deasupra capului ca un lasou/ mă va purta/ spre turnul înalt/ în care/ doarme Voronin.”

Poemele ei despre realitatea moldovenească mai vorbesc despre oamenii pe care i-a cunoscut şi despre întîmplările pe care le-a trăit împreună cu ei.
Acum poeta Moni Stănilă s-a demenajat cu totul la Chişinău şi este, se pare, prima scriitoare din România care s-a mutat în Republica Moldova, iar acest lucru, sigur, va avea o mare influenţă şi asupra literaturii sale.

Ea mai animă şi întîlnirile anuale ale scriitorilor bănăţeni cu cei moldoveni. E deja a treia oară cînd scriitori timişoreni vin la Chişinău ca să-şi citească texte şi să scrie texte noi şi a doua oară cînd colegii lor din Chişinău se întîlnesc cu amatorii de literatură din oraşul de pe Bega. Proiectul se va desfăşura şi în această toamnă. Doar că, de data aceasta, Moni Stănilă va reprezenta Republica Moldova.
XS
SM
MD
LG