Linkuri accesibilitate

Derogare - deblocare - dezgheț?


Condițiile guvernului moldovean pentru ridicarea așa-numitei blocade impuse regiunii transnistrene

Ministrul Transporturilor Anatol Şalaru spune că autorităţile ucrainene i-au solicitat în timpul recentei sale vizite la Kiev acordul guvernului moldovean pentru a putea exporta direct mărfuri în regiunea transnistreană. Cu alte cuvinte - o derogare de la înţelegerea moldo-ucraineană pusă în aplicare din 2006 cu sprijinul Uniunii Europene care permite intrarea mărfurilor ucrainene în Transnistria numai prin vămile controlate de Chişinău.

Ministrul Şalaru a declarat Europei Libere că solicitarea ucrainenilor trebuie dezbătută de negociatorii formatului 5+2 în chestiunea transnistreană. Dar a spus, în acelaşi timp, că sprijină o decizie recentă a guvernului de la Chişinău care deschide calea pentru agenţii economici transnistreni să exporte din Transnistria pe calea ferată fără a mai trece cu mărfurile prin vămile moldoveneşti.

Un ziar rusesc a scris că decizia de săptămâna trecută a guvernului moldovean ar anula aşa numita blocadă economică impusă regiunii transnistrene în 2006. Decizia guvernului este una însă una condiţionată.

Prima condiţie este, aşa cum afirmă ministrul transporturilor, ca mărfurile care vor fi exportate prin punctele de trecere de pe segmentul transnistrean de frontieră, să aibă certificate de origine moldovenească, prin urmare nimeni nu anulează obligativitatea înregistrării întreprinderilor exportatoare transnistrene pe malul drept al Nistrului. La fel, exporturile nu vor începe înainte ca la aceste posturi vamale transnistrene Căile Ferate ale Moldovei să deschidă cîteva birouri de primire-predare a mărfurilor care vor avea sarcina să controleze procesul. Anatol Şalaru crede că decizia guvernului de la Chişinău îi va avantaja atît pe exportatorii din stînga Nistrului, cît şi pe cei de pe malul drept.

Anatol Șelaru: “Republica Moldova pierde foarte mulţi bani din cauza aceasta. Noi ca să aducem de exemplu de la Rezina marfă trebuie să facem un ocol foarte mare – practic toată Moldova s-o tranzităm. Exportatorii transnistreni nu pot exporta oficial, cu acte în regulă, marfa lor, încărcînd-o în vagoane moldoveneşti, deoarece n-o pot aduce aici să treacă vama şi s-o ducă înapoi. Ş-atunci s-a luat decizia aceasta, noi toţi ne-am dat acordul pentru că trebuie să-i deblocăm în primul rînd pe-ai noştri. Cîştigă agenţii economici care s-au înregistrat aici şi cîştigăm noi, deşi nu un căştig imediat şi material. Cîştigul va fi mîine – arătăm că avem deschidere.”

În presa rusă, această decizie a guvernului de la Chişinău a fost interpretată drept, citez din Nezavisimaia Gazeta, „o anulare a blocadei economice a Transnistriei”, care ar fi fost impusă, scrie ziarul, în 2006 de către autorităţile moldovene cu sprijinul Ucrainei, şi în urmă căreia segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene a fost închis, iar regiunea separatistă a pierdut toate ieşirile pe pieţe de desfacere în străinătate. Ziarul notează că „noua apropiere a părţilor” a fost posibilă datorită germanilor care ar fi convenit cu ucraineni să ridice blocada, şi după întîlnirea din august, la un meci de fotbal, a prim-ministrului moldovean, Vlad Filat, cu liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov.

Tot presa rusă scria acum cîteva zile că ministrul transporturilor Anatol Şalaru ar fi anunţat recent partenerii ucraineni în cadrul unei vizite întreprinse la Kiev că parlamentul de la Chişinău ar fi gata să anuleze obligativitatea înregistrării la Chişinău a importurilor ucraineşti efectuate în regiunea transnsitreană.

Anatol Şalaru neagă însă această informaţie: „Noi propunem numai ceea ce este de competenţa ministerului nostru. Problema a fost ridicată de partea ucraineană, însă noi am avut răspunsul de la departamentul vamal de la noi şi am arătat că se procedează în conformitate cu acordul dintre departamentele vamale moldovenesc şi ucrainean. Ş-atunci ei au spus că vor încerca să aducă problema pe agenda de discuţie din formatul 5+2”.

Noul regim vamal la frontiera moldo-ucraineană, care permite ieşirea mărfurilor produse în regiunea transnistriană numai prin vămile controlate de Chişinău, a intrat în vigoare în martie 2006, în urma unui acord moldo-ucrainean pus în aplicare cu sprijinul Uniunii Europene şi calificat de administratia de la Tiraspol drept „blocadă economică” impusa de autoritatile de la Chişinău. Tot atunci a fost sistată şi circulaţia feroviară pe porţiunea transnistreană de cale ferată, cu o lungime de 42 km, după ce cu doi ani mai devreme Tiraspolul şi-a fondat o proprie companie feroviară şi a revendicat patrimoniul acesteia, aparţinînd pînă atunci Caii Ferate a Moldovei. Acum pe teritoriul regiunii circulă un singur tren de pasageri - cel de pe traseul Moscova-Chişinău-Moscova - şi trenurile marfare de tranzit care aparţin Rusiei şi Ucrainei. Redeschiderea unei curse de pasageri spre Odesa, pe porţiunea transnistreană, se află în discuţie de mai multă vreme, iar exportul de mărfuri pe calea feroviară, atît transnistrene, cît şi moldoveneşti, se realizează numai prin Moldova, ocolind regiunea pe directia nordica.
Previous Next

XS
SM
MD
LG