Linkuri accesibilitate

Minsk - alegeri prezidențiale la 19 decembrie


Opoziția este dezbinată și va participa la scrutin cu 10 candidați.


Republica Belarus va ţine noi alegeri prezidenţiale la 19 decembrie. Data scrutinului a fost aprobată astăzi în parlament. Potrivit legii, alegerile trebuie să aibă loc mai devreme de 6 februarie 2011, adică la două luni înainte de expirarea mandatului actualului preşedinte Alexandr Lukaşenka care se aşteaptă să candideze din nou pentru funcţia de şef al statului.

Lukaşenka conduce Belarusul din 1994 şi rareori în alegeri s-a confruntat cu serioase provocări politice. Însă dificultăţile economice şi neînţelegerile cu Moscova îl plasează pe liderul de la Minsk într-o poziţie mai vulnerabilă înaintea alegerilor de la iarnă.

În ultimii ani, în încercarea de a contrabalansa dominaţia istorică a Federaţiei Ruse, Lukaşenka a curtat mai mulţi parteneri politici, inclusiv din Occident, iar acţiunile sale au stârnit nemulţumirea Kremlinului. Mulţi analişti politici sunt de părere că Federaţia Rusă s-ar putea să nu-l mai vrea pe Lukaşenka în fruntea ţării.

Liderii opoziţiei din Belarus au încercat să-şi coordoneze eforturile în campania dinaintea prezidenţialelor, însă au eşuat în alegerea unui singur candidat. Cel puţin zece politicieni ai opoziţie şi-au exprimat intenţia de a candida împotriva lui Lukaşenka. Printre ei, Syarhey Haidukevich, liderul Partidului Liberal Democrat şi Andrey Sannikov care conduce Mişcarea Belarusia Europeană.

Candidatura lui Sannykov ar avea de câştigat greutate morală din legătura pe care a avut-o cu Aleh Byabenin, jurnalistul cunoscut pentru convingerile sale antiguvernamentale, co-fondator al unui website de opoziţie, care a fost găsit mort în casa lui de la ţară, lângă Minsk, acum o săptămână.

Procurorii din Belarus au spus că autorităţile iau în calcul mai multe versiuni, inclusiv omuciderea şi sinuciderea. Până ieri, oficialii de la Minsk insistau că Byabenin şi-a pus capăt vieţii. Moartea jurnalistului a stârnit nemulţumirea opoziţiei din Belarus, iar la 6 septembrie, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa a cerut o anchetă completă şi transparentă.

Cei care aspiră la funcţia de preşedinte trebuie să colecteze o sută de mii de semnături pentru a putea să-şi înainteze oficial candidatura. Lidia Yarmoshyna, preşedinta Comisiei Electorale Centrale de la Minsk, a spus astăzi că observatori internaţionali vor fi invitaţi pentru monitorizarea alegerilor.

La alegerile prezidenţiale din 2006, observatorii internaţionali au contestat rezultatul, anunţând că alegerile au fost fraudate. Atunci, preşedintele Lukaşenka a obţinut oficial 83 % din sufragii.
XS
SM
MD
LG