Linkuri accesibilitate

Cuba pe drumul sinuos al Chinei


Fidel Castro
Fidel Castro

Partidul Comunist din Cuba decide reducerea drastică a angajaților din sectorul de stat.


Presedintele Cubei Raul Castro a anuntat ca cel putin jumatate de milion de oameni angajati in sectorul de stat vor trebui concediati pina la inceputul anului viitor. Decizia vine la doar o saptamina dupa ce Fidel Castro, cel care a reprezentat decenii la rind simbolul comunismului cubanez a declarat ca economia comunista nu functioneaza!

Intr-un document de 26 de pagini al Partidului Comunist din Cuba obtinut de agentia Associated Press se dau directive cum sa se faca aceasta masiva reducere de personal public. Directia indicata de Partidul Comunist cubanez este economia particulara – ferme, transport, cresterea animalelor, constructii, turism, cu alte cuvinte, micile intreprinderi private.

Cum sa se faca selectia – pe criteriul eficientei si disciplinei si nu, asa cum s-ar putea crede, pe criteriul eficientiei in propaganda partidului comunist, ci, pe criteriul eficientiei profesionale. Mai mult, documentul spune ca cei cu cea mai slaba pregatire profesionala vor trebui sa plece primii. Ministerele agriculturii, zaharului, turismului si sanatatii sunt primele vizate de reducerile masive. La urma vine aviatia civila, ministerul de externe si serviciile sociale.

Documentul Partidului comunist din Cuba face o lunga lista de idei ce ar putea fi puse in practica de cei ramasi someri, in organizarea unor asa numite cooperative : cresterea animalelor si a legumelor, constructii, taximetrie, fabricarea de dulciuri si repararea de masini.

Documentul scrie si ca este posibil ca cei ramasi acum pe drumuri, sa nu se poata adapta noilor conditii – sa le lipseasca initiativa, sa nu aiba calitatile si experienta necesare. Intr-un an ei ar putea esua, avertizeaza documentul.

Agentia Associated Press scrie ca in documentul comunistilor cubanezi se avanseaza ideea ca oamenii sa fie platiti potrivit calitatii muncii lor si meritelor lor profesionale, dar ca acest lucru nu se poate face in actualele conditii economice.

Decizia Havanei vine la citeva zile dupa ce Fidel Castro, intr-un interviu cu un jurnalist american spunea ca economia comunista centralizata nu poate functiona si ca se cauta acum o reforma a ideilor socialiste mai apropiate vremurilor actuale. Fidel Castro a exclus inca posibilitatea ca tara sa adopte un capitalism de „tip american”, care, in opinia lui Fidel Castro, ar merge din criza in criza, preferinta Havanei, fiind un comunism de tip chinez: partidul comunist sa isi pastreze intreaga putere politica, iar initiativa particulara sa fie orientata catre economie.
XS
SM
MD
LG