Linkuri accesibilitate

Declarațiile lui Traian Băsescu la Baku


România privită ca un „batalion disciplinar”


Majoritatea ziarelor de la Bucuresti au inserat pe pagina electronica declaratiile facute la Baku de presedintele Traian Basescu. Dupa cum se stie, seful statului roman se afla in Azerbaidjan pentru a semna declaraţia de susţinere politică a proiectului AGRI, care vizează tranzitul de gaze naturale lichefiate din zona Mării Caspice în Europa şi construcţia a două terminale de gaze la Tbilisi şi in portul Constanţa. Referindu-se la situatiile din Azerbaidjan, Georgia si Republica Moldova, Traian Basescu a sustinut la reuniune ca orice incercare de a oferi puncte de sprijin regimurilor separatiste este o contributie nefastra la deteriorarea stabilitatii regionale – relateaza Adevarul, Gandul si Cotidianul, citand agentia Mediafax.

Mai multe comentarii aparute azi discuta problemele invatamantului romanesc, dupa ce ieri a inceput noul an scolar, cu doua zile mai devreme decat calendarul obisnuit. In Romania libera, Elena Vijulie vede in aceasta modificare de data un simptom al instabilitatii cronice din sistem, care a bulversat profund domeniul. In 20 de ani, Romania a avut 13 ministri ai educatiei, cu totii politicieni prea putin influenti in partidele lor. Rezultatul – scoli insalubre, salarii de mizerie pentru dascali, care au ajuns sa fie preocupati de cu totul alte lucruri decat activitatea de la catedra – arata editorialista Romaniei libere.

In Evenimentul zilei, Calin Hera porneste de la doua informatii proaspete: autoritatile franceze se pregatesc sa expulzeze in Romania noi „loturi” de romani de etnie roma. Cealalta informatie este oferita de un studiu recent, care arata ca 61% dintre romani sunt nemultumiti de calitatea invatamantului si tot atitia si-ar dori pentru copiii lor sa emigreze. Concluzia articolului: Romania e tot mai mult privita ca un „batalion disciplinar”.

Tot in Evenimentul zilei, Sorin Ionita observa in reportajele de televiziune de la deschiderea anului scolar un consens periculos. Se sugereaza ca in Romania se invata prea mult, se predau cunostinte care nu le vor fi de folos elevilor mai tarziu. O spun la unison elevii si reporterii. Avem insa de-a face cu o grava eroare, care nu e neaparat a Romaniei, ci a sistemului de educatie promovat in Europa occidentala. Accentul este pus pe individ si, il citam pe Sorin Ionita, „cultiva exprimarea libera a opiniilor, chiar atunci cand acestea sunt apa de ploaie, producand adolescenti analfabeti si vorbitori de limba de lemn”.
XS
SM
MD
LG