Linkuri accesibilitate

Tradiții și toleranță în Ucraina


Rosh Hashana (Anul Nou evreiesc) celebrat la Uman
Rosh Hashana (Anul Nou evreiesc) celebrat la Uman

Anul Nou evreiesc sărbătorit la Uman de pelerini hasidici.



In timp ce din Moldova singura informație transmisă în lume despre celebrările Anului Nou evreiesc se referă la un condamnabil gest de profanare a Sinagogii din Chișinău, atenția observatorilor presei este concentrată zilele acestea în jurul unui oraș din Ucraina, Uman, loc de pelerinaj și sărbătoare. V. Eskenasy-Moroșan cu explicații
:

Uman este un oraș relativ mic, cu cca. 100 de mii de locuitori, situat în centrul Ucrainei, la aproximativ 150 de km sud de Kiev. Orașul, care de-a lungul timpurilor, a trecut sub diferite stăpîniri, polonă, cazacă, rusă, sovietică, are între particularități aceea de a fi un loc de pelerinaj tradițional pentru evreii hasidim. Hasidismul, mișcare populară de renaștere religioasă, întemeiată în secolul al XVIII-lea în Europa răsăriteană, i-a avut printre învățați, personalități proeminente, pe rabinul Nachman din Brațlav, care și-a trăit ultimele luni de viață și a fost înmormîntat, în 1811, la... Uman.
Mormîntul de la Uman al lui Nachman din Brațlav


Nachman a făgăduit să-și conducă discipolii și dincolo de moarte, exprimîndu-și dorința ca urmașii săi să se adune și să danseze la fiecare sărbătoare de Anul Nou în jurul mormîntului său.

Primul pelerinaj la Uman a avut loc chiar în 1811, urmat apoi, anual, de reuniuni ale discipolilor hasidici din Ucraina, Rusia și Polonia, care au înfruntat interdicțiile impuse de sovietici și KGB-ul ce a deportat în Siberia o parte din cei veniți clandestin la mormîntul lui Nachman din Brațlav. Naziștii germani au ucis cei circa 17 mii de evrei din Uman, dar după război pelerinajele clandestine au fost reluate. In anii destinderii, sovieticii au permis anual la cîteva sute de evrei hasizi din Statele Unite și Israel să vină să se roage la Uman.

După 1989 și declararea independenței Ucrainei, sărbătoarea de la Uman a luat proporții, numărul pelerinilor crescînd an de an exponențial, anul acesta cifrele oficiale vorbind de între 35 și 50 de mii de pelerini. Sute de chartere au purtat hasidimii la Kiev, unde autoritățile, de teama blocării terminalului au organizat controalele de viză și vamale direct în avioane, la aterizare, bagajele fiind descărcate direct pe tarmac. Israelieni vorbitori de limbă ucrainiană au fost folosiți pentru a asigura fluxul controalelor și circulației miilor de pelerini care, odată ajunși și-au căutat locurile de cazare închiriate cu multe luni în avans.


Imagini de la celebrările de la Uman

După mărturia unui observator, ucrainienii și-au închiriat practic toate casele situate pe strada Pușkin care duce spre sinagoga refăcută și mormîntul lui Nachman. Iar fiecare pelerin a plătit circa 250 de dolari pentru cazare, pentru mulți ucrainieni din Uman echivalentul unui salariu anual. Hoteluri special clădite, corturi înălțate adhoc și saltele cumpărate pe loc au dat celebrărilor aerul a ceea ce cineva descria drept un festival hippy al hasizilor, ce și-au petrecut timpul între rugăciuni, cîntec și dansuri, un „festival” încheiat cu o ceremonie religioasă în jurul unui mic lac din apropiere.
Parcul din Uman


Ca în fiecare an starea de spirit excitată de băutură și cîntece, a dat naștere și unor incidente mai puțin agreabile cu localnicii, care s-au plîns în special de gălăgia acestor ceremonii hasidice tradiționale. Iar zece dintre pelerinii mai agresivi, au anunțat agențiile de presă, au fost expulzați cu interdicție de a mai reveni în Ucraina pentru cinci ani.
Previous Next

XS
SM
MD
LG