Linkuri accesibilitate

„Nu există bine fără rău şi viceversa”


Igor Botan (ADEPT)
Igor Botan (ADEPT)

Igor Boțan: „Condiţia economică a Moldovei este atât de complicată, încât eşuarea referendumului va împinge opoziţia şi AIE la o cooperare”.


Igor Boţan: „Guvernul Filat procedează absolut corect atunci, când încearcă să dezvolte relaţiile economice şi politice cu China care ocupă cea de-a doua poziţie în economia mondială. În acelaşi timp, este o putere politică emergentă. China a început să caute parteneri internaţionali şi să-şi dezvolte aşa-zisa soft-power, adică influenţa pe arena internaţională. Lucru care într-o perspectivă mai îndepărtată îi va aduce beneficii imense, calculate a priori şi care sunt acceptate de către Guvernul acestei ţări.

Europa Liberă: China, la rându-i, are preferinţe ideologice atunci când investeşte sau stabileşte nişte relaţii?

Igor Boţan
: „Nu cred că are astfel de preferinţe ideologice. Este important ca relaţiile să se dezvolte în cadrul unor reguli stabilite. Și acest lucru îl vedem în relaţiile cu tot felul de state care îmbrăţişează ideologii diferite. Pentru China este important ca să-şi facă noi aliaţi pe arena internaţională, fiindcă în viitor va dori să influenţeze sorţile lumii prin proiectele sale, care vor trebui susţinute şi în Adunarea Generală a ONU, şi în alte foruri internaţionale.

Europa Liberă: Până şi în Rusia, Chinei i se reproşează, totuşi, că ar fi o societate închisă, unde de exemplu în reţelele de internet există filtre. Adică, totuşi, este un regim dezagreabil din punctul de vedere al democraţilor europene. Și atunci, cei care au „de furcă” cu un regim nu tocmai deschis se expun unor critici domestice.

Igor Boţan: „Este adevărat, dar eu cred că iarăşi este vorba despre exagerări. China are o cultură milenară, pe care o aplică de o manieră foarte adecvată, din punctul meu de vedere. Evită reformele bruşte, dacă e să vorbim în termeni europeni. Procedează exact aşa cum propunea părintele conservatismului, Edmund Burke, astfel încât modernizarea să nu submineze bazele tradiţionale ale societăţii. Și atunci putem vorbi despre o evoluţie armonioasă. Exact asta face China, din punctul meu de vedere.”

Europa Liberă: Şi pe direcţia Rusiei Chişinăul are de rezolvat o ecuaţie complicată. În Rusia vedem că se întâmpla nişte mişcări spectaculoase. Chişinăul trebuie să comunice cu o entitate care are mai multe poluri de putere, o gravitaţie schimbătoare. Ce e de făcut în această situaţie?

Igor Boţan: „Republica Moldova, ţinând cont de dimensiunile şi puterea ei economică, trebuie să promoveze o politică previzibilă, bazată pe valori. Atunci nici Rusia, nici orice regim eventual care poate veni la guvernare în această ţară, nu va avea ce să-i reproşeze Republicii Moldova. Dacă Republica Moldova spune clar că scopul strategic este integrarea europeană, pentru că Europa are valori şi standarde, nici un fel de regim din Federaţia Rusă nu ar avea ce-i reproşa guvernului Republicii Moldova. Dacă acesta, de o manieră pragmatică, ar ţine foarte mult la relaţiile cu Federaţia Rusă. Mă refer, în primul rând la relaţiile economice, comerciale şi la cooperarea în soluţionarea problemelor spinoase care există. În privinţa schimbărilor care au loc în Rusia, ele sunt expresia autoritarismului lui Vladimir Putin, care a nimicit de fapt opoziţia din aceasta ţară, dar a scos în prim-plan o birocraţie coruptă până în măduva oaselor, care acum reprezintă principalul pericol pentru această ţară.”

Europa Liberă: Putin pretinde că acţionează la fel „chinezeşte”. El evită salturile bruşte. Și a spus recent la Clubul Valdai că acum 20 de ani Rusia s-a săturat de jumping-uri în toate părţile. Acum e timpul să aibă o dezvoltare rectilinie.

Igor Boţan: „Nu cred că Putin poate aplica faţă de birocraţia coruptă din ţara sa aceleaşi metode, pe care le aplică Guvernul chinez faţă de birocraţia coruptă din China. Și modelele culturale sunt absolut diferite. Motivaţiile pentru birocraţiile chineze şi ruseşti sunt diferite. Birocraţia rusească vrea să se îmbogăţească în baza rentei, pe care o ia de pe business, nimicindu-l. În China businessul este susţinut de Guvern, iar birocraţia este menţinută în anumite limite.”

Europa Liberă: În limite dure, aş zice.

Igor Boţan: „Tocmai acest lucru este cel care face modelul chinezesc nu tocmai agreabil din punct de vedere al drepturilor omului, al unor standarde occidentale, dar îl face eficient din punct de vedere economic. ”

Europa Liberă: Deci, un european din Republica Moldova s-ar putea gândi la un moment dat, uitîndu-se la dilema rusească şi chinezească, ce-i mai bine: să respecţi drepturile omului, să mergi pe standardele europene, dar să ai o birocraţie înfloritoare. Sau invers, să acţionezi foarte hotărât, chinezeşte, să tai mîna hoţului, cu condiţia că ai stimulente pentru business.

Igor Boţan: „Mă tem că lucrurile nu sunt atât de simple. Un moldovean, dacă ar începe să judece despre modelul chinezesc, ar trebui la început să încerce să înţeleagă cultura chinezească şi motivaţiile care există în această ţară, precum şi perspectivele de dezvoltare, amploarea acestor perspective. Cred că lucrurile sunt mult mai complicate. În acelaşi timp, aş vrea sa menţionez că atunci când autorităţile Republicii Moldova adoptă decizii, de exemplu să interzică simbolurile comuniste, trebuie să se gândească cum ar dezvolta relaţiile cu o ţară precum este China, pentru care sunt simboluri vii şi aplicabile. Iată un exemplu de abordare a problemei în relaţiile internaţionale. ”

Europa Liberă: Eşuarea referendumului este tălmăcită ca un vot de blam pentru putere şi unele ziare scriu că a câştigat, de fapt, opoziţia comunistă, care va reveni în forţă şi va schimba vectorul dezvoltării. Oare să se întâmple aşa ceva?

Igor Boţan: „Votul popular determină în mod decisiv vectorul politicii economice şi politicii externe în Republica Moldova, însă cred că după eşuarea acestui referendum, atât opoziţia, cât şi Alianţa de guvernare va găsi un numitor comun. Acest lucru era imposibil anul trecut, fiindcă şi opoziţia comunistă şi Alianţa pentru integrare Europeană abia ieşiseră din conflictul legat de evenimentele din 7 aprilie. Eu sunt încrezător că un numitor comun poate fi găsit între Partidul Comuniştilor şi elementele actuale ale Alianţei pentru Integrare Europeană. ”

Europa Liberă: Adică, singurul efect bun al referendumului acesta ar fi?

Igor Boţan: „Acest referendum va avea multiple efecte. Atât efecte pozitive, cât şi negative. În privinţa efectelor negative este că pentru acest referendum au fost elaborate instrumente care sunt extrem de accesibile pentru oricine. Adică, vedem că cetăţenii din Găgăuzia pornesc un referendum pentru a oferi limbii ruse statut de limbă oficială. Vedem că şi alte grupări se gândesc acum să folosească acest instrument, pe care cu generozitate l-a oferit Alianţa pentru Integrare Europeană. Pe de altă parte, condiţia economică a Republicii Moldova este atât de complicată, încât eşuarea acestui referendum va împinge opoziţia şi actualele elemente ale Alianţei la o cooperare. Deci, nu există bine, fără rău şi viceversa. ”
XS
SM
MD
LG