Linkuri accesibilitate

Raport AI: „Legi noi, aceleaşi abuzuri: detenţii ilegale şi tortură în Irak”


Amnesty International: peste 30 de mii de persoane sunt deţinute în temniţele irakiene fără a fi vinovate sau fără să fi fost judecate.

Organizaţia Amnesty International susține că deţinuţii din Irak se confruntă cu abuzuri larg răspândite. Un nou studiu arată că cei mai mulţi deţinuţi sunt irakieni sunniţi, bănuiţi de sprijinirea insurgenţei, sau şiiţi acuzaţi de apartenenţă la formaţiunea ilegală Armata Mahdi condusă de clericul anti-american Muqtada al-Sadr. Autorităţile irakiene nu au reacţionat la noul raport.

Organizaţia Amnesty International (AI) spune în raportul „Noi legi, aceleaşi abuzuri: detenţii ilegale şi tortura în Irak”, că zeci de mii de persoane petrec ani de zile în închisori fără a fi judecate, fiind supuşi diferitor abuzuri fizice şi psihice.

Malcom Smart, directorul de programe al AI pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord: „Suntem îngrijoraţi de numărul mare de persoane deţinute fără a fi judecate şi de faptul că numărul deţinuţilor a crescut în ultimele luni, mai ales după ce forţele americane au predat autorităţilor irakiene custodia asupra mai multor închisori. Atragem atenţia asupra nevoii de restabilire a statului de drept în Irak” a declarat Malcom Smart Europei Libere.

Unul din cazurile relatate în raportul Amnesty International este cel a lui Riad Mohammed Saleh al-Oqaibi, arestat în septembrie 2009. Experţii Amnesty spun că Al-Oqaibi a murit în luna februarie a acestui an, urmare a unei hemoragii interne provocate de lovituri.

Malcom Smart: „Foarte des cei arestaţi sunt duşi în centre secrete de detenţie. Am descoperit mai multe locuri de acest fel. Am constatat că în aceste centre deţinuţii sunt periodic torturaţi, fiind suspendaţi de mâni sau picioare pentru lungi perioade de timp, bătuţi, loviţi cu furtunul, electrocutaţi sau chiar ameninţaţi cu violul” a declarat Malcom Smart.

Expertul Amnesty International spune că autorităţile irakiene din sistemul penitenciar deseori apelează la torturi pentru a-i forţa pe oameni să depună mărturii. „O fac cu scopul de a folosi aceste mărturii în instanţă. În unele cazuri oamenii au declarat că au fost obligaţi să depună mărturii false şi să-şi asume vina pentru omoruri. Din această cauză unii au fost condamnaţi la moarte şi, bănuim, chiar executaţi” opinează Malcom Smart.

Amnesty International constată şi eşecul autorităţilor din regiunea autonomă Kurdistan în combaterea torturii, citând cazul unei persoane care a petrecut după gratii mai mult de 10 ani fără a fi judecată.

O altă organizaţie pentru apărarea drepturilor omului – Human Rights Watch – a făcut public un raport similar în luna aprilie, constatând abuzuri la o închisoare secretă din Bagdad.

Amnesty International estimează că peste 30 de mii de persoane sunt deţinute în temniţele irakiene fără a fi vinovate sau fără să fi fost judecate.
XS
SM
MD
LG