Linkuri accesibilitate

13.09 - București: Doar o petardă de semnalizare.


Dacă în Germania ar fi supusă la vot admiterea României sau Bulgariei în Uniunea Europeană, răspuns va fi cu siguranţă negativ.


13 septembrie 2000

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; Comentariu: Emil Hurezeanu).

Doar o petardă de semnalizare.

Recent, comisarul european pentru extindere, Gunther Verheugen a lansat o petardă de semnalizare: ea s-a dovedit de fapt o bombă cu efect întârziat. El a sugerat ca în Germania să se organizeze referendumuri prin care populaţia să se exprime asupra admiterii unei ţări candidate.

Sugestia a fost vehement criticată iar lui Verheugen i s-a reamintit că referendumul este interzis în Germania după al doilea război mondial. Din toată disputa, politicienii germani au reţinut o idee şi anume că referendumul ar putea fi reintrodus în constituţie. „În natură, deci şi în politică, nimic nu se pierde, totul se transformă”.

„Majorităţile se inflamează uşor, au prejudecăţi de durată, frustrări, poartă populismul prin definiţie şi pot deveni tiranice”.

Dacă în Germania ar fi supusă la vot admiterea României sau Bulgariei în Uniunea Europeană, răspuns va fi cu siguranţă negativ. Sondajele de opinie plasează România, Bulgaria şi Turcia pe ultimele locuri ale topului simpatiilor.
XS
SM
MD
LG