Linkuri accesibilitate

Separatiștii percheziționează apartamentul lui Ernest Vardanean


Ernest Vardanean
Ernest Vardanean

Un gest de disperare: la 4 luni de la arestarea jurnalistului, securitatea transnistreană constată că nu are probe la dosar.


Apartamentul jurnalistului Ernest Vardanean a fost percheziţionat joi seara de agenţi ai securităţii transnistriene. Potrivit soţiei jurnalistului, autorităţile au încercat să o intimideze, ameninţând-o indirect cu prelungirea mandatului de arest pentru Ernest Vardanean.

Soţia lui Ernest Vardanean, Irina, a declarat Europei Libere că trei ofiţeri ai securităţii transnistriene, însoţiţi de doi poliţişti, i-au prezentat în seara zilei de ieri un mandat de percheziţie şi au încercat să ia din casă computerul.

Irina Vardanean: „Este vorba de computerul vechi a familiei. A ieşit cu mare scandal pentru că nu l-am dat. După ce au plecat, am discutat la telefon cu anchetatorul care a zis că din această cauză ar putea prelungi mandatul de arest pe numele lui Ernest”.

Irina Vardanean se arată indignată de comportamentul ofiţerilor de securitate.

Irina Vardanean: „Au intrat în casă şi fără neruşinare mi-au insultat soţul declarând că este un mare infractor, că nu ştiu cu cine îmi împart viaţa, că toate bunurile din casă au fost cumpărate pe bani murdari. Cine le permite să facă astfel de declaraţii în faţa mea şi a copiilor, când Ernest încă nu a fost judecat?”

Irina spune că şi-a văzut soţul pe 24 august şi că era foarte deprimat:

Irina Vardanean: „Ernest aşteaptă ajutor însă în zadar. Nu înţelegem ce se întâmplă. Măcar în primele trei luni aveam unele speranţe pentru că erau întreprinse unele măsuri. Toate uşile sunt închise şi nu se ia nicio decizie. Ne este frică să presupunem ce se poate întâmpla mai departe. Vedem că nici autorităţile de la Tiraspol, nici cele de la Chişinău nu întreprind nimic”.

În dimineaţa acestei zile, premierul Vlad Filat a declarat că a avut o convorbire telefonică cu liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov şi că a discutat despre situaţia jurnalistului Ernest Vardanean şi a inspectorului fiscal Ilie Cazac, reţinuţi la Tiraspol şi acuzaţi de spionaj în favoarea Moldovei.

Întrebat dacă a obţinut vreo promisiune de la Smirnov în cazul celor doi, Filat a spus că „nu mizează pe promisiuni, ci îşi propune să rezolve problemele prin acţiuni concrete”.

Avocatul Promo-Lex Alexandru Postica califică percheziţia la domiciliul lui Ernest Vardanean drept un gest de disperare a securităţii transnistriene.

Alexandru Postica: „Separatiştii neavând probe acumulate, deoarece deja s-au scurs patru luni de zile şi există numai un singur indiciu a presupusei colaborări a lui Ernest cu organele securităţii din Republica Moldova şi anume declaraţia sa care a fost făcută sub presiunea ameninţărilor, presupun că aceşti securişti au căutat în apartamentul lui Vardanean noi acte care ar putea fi puse la baza învinuirii sale”

Potrivit avocatului, mandatul de arest pe numele lui Ernest Vardanean expiră la 6 octombrie.

Alexandru Postica: „Eu am sperat că dosarul va fi totuşi trimis în judecată şi va avea, posibil, o nouă întorsătură, că vor avea acces alţi avocaţi la dosar. Sper că fiind trimis dosarul în aşa numita judecată lucrurile se vor mai limpezi şi vom avea şi noi acces la mai multe detalii ale dosarului, Este cert faptul că dacă dosarul până la momentul de faţă nu a fost trimis în aşa numita instanţă de judecată, înseamnă că securiştii nu au suficiente probe după cum au sperat ei că le vor avea”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG