Linkuri accesibilitate

Vântu - sinonim cu Sistemul


Arestarea preventiva a omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu


Arestarea preventiva a omului de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, patronul trustului de televiziune Realitatea, a inflamat brusc presa scrisa, cum demult nu a mai facut-o vreun eveniment politic.

In Evenimentul zilei, Silviu Sergiu se chinuie sa distinga in ce fel i-ar putea fi de folos lui Traian Basescu arestarea lui SOV. Ar scadea sansele unei motiuni de cenzura care sa demita cabinetul Boc si sa deschida calea suspendarii sefului statului – sustine jurnalistul, fara sa inchida toate articulatiile acestei demonstratii.

In Romania libera, stau alaturi doua opinii diametral opuse. Cristian Campeanu respinge interpretarile date aseara la televiziunile anti-Basescu: arestarea este comanda politica a sefului statului si reprezinta un atentat la libertatea presei. Nimic de acest fel, dar, spune Campeanu, e prea tarziu. Intre timp, televiziunile romanesti nu mai produc stiri, nu mai informeaza, ci „produc propaganda neintrerupta, fara rusine si fara menajamente”. Comentatorii chemati sa-si spuna parerea sunt jurnalisti precum Sorin Rosca Stanescu sau Bogdan Chiriac, care au facut obiectul unor scandaluri de santaj si totusi par sa fie creditati. Personaje precum Dan Diaconescu, patronul OTV, isi fac partide din puscarie, „cu binecuvantarea consilierilor prezidentiali” – adauga Cristian Campeanu, adica un tablou de-a dreptul supraprealist, populat cu ziaristi care „urla pe toate drumurile cum ca nu sunt lasati sa vorbeasca liber”. Toate acestea s-au vazut bine la televiziune joi seara, dar nu s-a spus nimic concret despre Vantu.

Explicatia data aici: Vantu este sinonim cu Sistemul, escrocheria piramidala numita FNI, care a pagubit sute de mii de romani, a fost posibila cu sprijinul unor oameni influenti in sistemul politic, care continua inca sa-si acorde reciproc imunitate in contexte diverse. Or, incheie Campeanu, daca Basescu si-a propus ca prin aceasta arestare sa invinga Sistemul, nu e exclus ca tot Sorin Ovidiu Vantu sa rada la urma.

Cristian Pirvulescu, de asemenea in Romania libera, discuta cazul numai in termeni de circ si joc al confuziilor pus la cale de presedintele Basescu pentru a debusola opinia publica.

Ia cuvantul astazi chiar si celalat mogul, de la Adevarul, Dinu Patriciu. Mesajul sau: mogulii si oligarhii nu mai sperie pe nimeni in ziua de azi. Isi istoriseste lacrimos propria experienta de arestat preventiv, pentru ca in finalul articolului sa cheme populatia la „distrugerea sistemului”. Dinu Patriciu a fost protagonistul uneia dintre cele mai controversate privatizari din Romania – rafinaria Petromidia. Afacerea l-a propulsat in varf de top al averilor romanesti.
XS
SM
MD
LG