Linkuri accesibilitate

Emisarii Parisului discută problema romilor la București


Teodor Baconschi, Eric Besson și Pierre Lellouche
Teodor Baconschi, Eric Besson și Pierre Lellouche

Secretarul de stat Pierre Lellouche și ministrul imigrației Eric Besson se plîng de creșterea infracționalității din partea minorilor români în special la Paris.


Oficialii romani au venit la discutiile de astazi cu ministrii francezi cu un plan concret si detaliat care sa rezolve pe termen mediu problemele legate de romi. Ministrul roman de externe Teodor Baconschi a vorbit din nou despre dreptul la libera circulatie al cetatenilor europeni, dar si despre legislatia comunitara care precizeaza conditiile stricte in care cetatenii Uniunii pot fi expulzati, masura care se aplica doar cu caracter exceptional si individual.

Tensiunile dintre Romania si Franta au aparut dupa ce guvernul de la Paris a decis sa desfiinteze 200 de tabere de romi si a inceput expulzarea acestora. Potrivit declaratiilor facute de presedintele Romaniei Traian Basescu, dintre cei 500 de romi repatriati deja din Franta nici unul nu avea dosar penal, iar in aceasta situatie guvernul de la Paris s-ar afla „in afara reglementarilor europene”. In acelasi timp seful statului roman a spus ca nu trebuie aruncata toata responsabilitatea asupra guvernului francez si ca romii trebuie sa-si asume la rindul lor partea lor de vina, fiindca „nimeni nu-i opreste sa-si trimita copiii la scoli in loc sa-i duca la cersit”.

Traian Basescu s-a plins si de faptul ca Romania ar fi facut „o mare gresala” cind „a schimbat numele acestei minoritati din tigan in rom” fiindca „in momentul de fata, la multi dintre cetatenii europeni este o confuzie, daca romi inseamna romani, toti 22 de milioane, sau e vorba de o etnie”.

In orice caz pentru a detensiona lucrurile, Romania va trimite inca zece politisti în Franta si a prelungit mandatul celor patru politisti care deja sunt prezenti in Hexagon pentru a ajuta autoritatile franceze care se ocupa de comunitatea romilor din Romania, dupa cum a declarat Ministerul Administratiei si Internelor.

Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche si ministrul imigratiei, Eric Besson au venit in Romania pentru a discuta despre problema romilor. Franta a accelerat repatrierea lor si reproseaza oficialilor romani ca nu depun suficiente eforturi pentru a-i integra si pentru a descuraja astfel imigratia. Oficialii francezi s-au plins si astazi de o crestere a infractionalitatii, inclusiv din partea minorilor romani, în special in regiunea Parisului.

Vizita lui Lellouche si Besson la Bucuresti intervine dupa cea facuta la sfârsitul lunii august în Franta de Valentin Mocanu, secretar de stat pentru problema romilor, si de Dan-Valentin Fatuloiu, secretar de stat în Ministerul de Interne pentru probleme de ordine publica. Urmeaza ca pina la sfirsitul acestei luni secretarul de stat roman pentru spatiul Schengen sa mearga in Franta pentru a-i convinge pe oficialii de la Paris de bunele intentii ale Romanii.

Discutiile dintre cele doua parti se poarta de altfel si in jurul integrarii Romaniei in Spatiul Schengen inca de anul viitor, in conditiile in care oficialii francezi au sugerat ca ar putea sa se opuna, daca dilema romilor nu va fi solutionata.
XS
SM
MD
LG