Linkuri accesibilitate

Hillary Clinton face bilanțul politicii externe americane din ultimele 18 luni


Hillary Clinton
Hillary Clinton

Secretarul de stat scoate în evidență noile sancțiuni ONU împotriva Iranului și semnarea noului tratat START cu Moscova

Secretarul de stat al Statelor Unite, Hillary Clinton a lăudat într-un amplu discurs politica externă a administraţiei Obama, scoţând în evidenţă mai ales succesele în privinţa izolării Iranului şi negocierea unui nou tratat de securitate cu Rusia.

Hillary Clinton a spus că după mai bine de un an şi jumătate de conducere democrată, politica externă americană începe să dea roade. „Astăzi putem spune că modelul de întâietate americană funcţionează şi aduce speranţe într-o lume plină de pericole”, a mai spus Clinton.

Corespondentul EL la Washington, Richard Solash, relatează că afirmaţiile secretarului de stat vin într-un moment important pentru administraţia Obama. Se apropie alegerile pentru Congres de la jumătatea mandatului. Deficitul bugetar continuă să crească, iar popularitatea preşedintelui scade, dar şefa diplomaţiei americane pare să sugereze, inclusiv în discursul său de ieri, că măcar pe plan extern, Casa Albă a înregistrat succese.

Cea mai importantă realizare americană ar fi, în viziunea lui Hillary Clinton, adoptarea la ONU, în vară, a unor noi sancţiuni împotriva Iranului, bănuit de Occident că vrea să construiască arme atomice. Credincioasă politicii duale a preşedintelui Obama în privinţa Iranului, Hillary Clinton a spus însă ieri că presiunile vor continua şi pe calea diplomatică.

„Sancţiunile împotriva Iranului nu sunt un scop în sine, ci sunt pârghii de presiune pentru progresul dialogului politic, pentru o soluţie negociată”, a spus Hillary Clinton, adăugînd că depinde numai şi numai de Teheran care dintre cele două căi va fi urmată: a izolării sau a dialogului.

În privinţa relaţiilor cu Moscova, secretarul de stat a spus că eforturile susţinute ale diplomaţiei americane au făcut posibilă semnarea unui nou tratat START de reducere a armamentelor, care ar urma să ducă la reducerea cu aproape o treime a încărcăturilor nucleare desfăşurate de fiecare dintre cele două ţări. Hillary Clinton a reamintit însă că noul tratat mai trebuie ratificat de Congresul de la Washingon şi a făcut un apel la toţi membrii lui să uite de diferenţele de partid de dragul interesului naţional.

În discursul ei de miercuri, şefa diplomaţiei americane a insistat că în contactele internaţionale nu neglijează niciodată, de dragul vreunei înţelegeri mult-dorite, chestiunile divergente. „Dezarcordurile sunt inevitabile”, a spus Clinton, adăugînd că în unele chestiuni, cum sunt drepturile omului în China sau invazia rusească din Georgia, Statele Unite au în continuare păreri diferite de ale Beijingului sau Moscovei.

Clinton a vorbit mai puţin despre Irak, iar despre războiul din Afganistan, care durează de nouă ani, a spus doar că el continuă să preocupe în cea mai înaltă măsură diplomaţia americană.

Ea a mai vorbit despre ajutorul umanitar masiv şi rapid acordat de Statele Unite pakistanezilor loviţi de inundaţii şi despre şansele relansării dialogului de pace dintre Israel şi palestinieni.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG