Linkuri accesibilitate

Boicoteurii revin în Parlament trîmbițînd că sunt groparii AIE


Speakerul Ghimpu: „Să nu-şi închipuie că dacă au revenit în Parlament, vor reveni la guvernare”.


Opoziţia comunistă a revenit astăzi în plenul Parlamentului după un boicot de jumătate de an în care a intrat în semn de protest faţă de decizia majoritarilor de a încerca modificatrea procedurii de alegere a şefului statului prin referendum constituţional. Referendumul a eşuat, iar coaliţia se vede nevoită să dizolve Parlamentul şi să anunţe alegeri anticipate în condiţiile actualei Constituţii. Pînă atunci însă, parlamentul se va mai întruni de cîteva ori, pentru a adopta legile ce nu pot fă lăsate după noua perioadă electorală.

Cum soarta acestui Parlament este ca şi pecetluită (după anunţul preşedintelui interimar că-l va dizolva cît de curînd), astăzi dezbaterile din plen au fost lipsite de confruntări vehemente şi nici revenirea comuniştilor din boicot nu a condus la scandaluri sau declaraţii tăioase. Cîteva schimburi de replici între membrii alianţei şi cei ai opoziţiei au existat totuşi, iar primelor le-a dat tonul liderul comuniştilor Vladimit Voronin. Înainte de a reveni în fotoliul de deputat părăsit în urmă cu şase luni, fruntaşul comunist a declarat presei că opoziţia s-a prezentat astăzi în Parlament pentru „a bate ultimul cui în sicriul alianţei”, aluzie la eşecul pe care l-au suferit partidele din componenţa acesteia la referendumul de duminică. Declaraţia nu a rămas fără atenţie din partea deputaţilor din coaliţie, care au sugerat opoziţiei să se mai tempereze şi să nu jubileze prea devreme.

Iată însă cîteva replici formulate la adresa opoziţiei şi a lui Voronin de preşedintele interimar Mihai Ghimpu: „Să nu-şi închipuie ei că dacă au revenit în Parlament, vor reveni şi la guvernare. Gata, trenul a plecat. Le dau şi maşinile, şi telefoanele – tot ce le-am luat pe perioada boicotului, pentru că e ultima dată cînd vor avea parte de toate acestea. ”

Şi în altă ordine de idei: „Haideţi să ne amintim cum spuneau ei mereu – Ghimpu nu vrea să dizolve Parlamentul, Ghimpu nu vrea să dizolve Parlamentul. Da eu am spus tot timpul - mă voi conforma Constituţiei. Ei, acum, unde e minciuna lor.”

Am ţinut să-l întreb fireşte pe Vladimir Voronin cum comentează decizia Alianţei de a dizolva Parlamentul, de vreme ce tocmai el se arăta pînă acum absolut sigur că alianţa nu vrea să se despartă de actualul parlament şi a iniţiat referendumul pentru a evita anticipatele, iar asta a şi servit drept temei pentru boicotarea şedinţelor legislativului de către comunişti.

Vladimir Voronin:„Da ce i-a mai rămas alianţei după acest referendum pe care l-a prăvălit. Totul s-a confirmat - şi cerinţa noastră de a dizolva parlamentul se adevereşte că a fost justificată. Doar că dacă făceau acest lucru din start, nu pierdeam un an pentru ţară.”

Opoziţia a afişat opinii contrare celor ale alianţei şi în cîteva subiecte de pe ordinea de zi, cum ar fi cel de a le premite studenţilor să voteze acolo unde învaţă şi nu la locul unde îşi au viza de reşedinţă. Pe comunişti i-a nemulţumit acest amendament la legislaţia electorală, în care văd o măsură ce va favoriza votarea multiplă. Dar Alianţa, care s-a confruntat la referendumul de duminică cu o prezenţă mică a studenţilor cauzată şi de restricţia de a vota obligatoriu la locul de domiciliu, crede că aplicarea ştampilei „votat” pe fişa de însoţire a actului de identitate şi o declaraţie pe proprie răspundere semnată de student sunt suficiente ca să se evite acest gen de fraudă. Cu votul majoritarilor, amendamentul a fost aprobat de legislativ.

Ceea ce nu s-a întîmplat în cazul iniţiativelor comuniştilor respinse de majoritate de a-i chema cu rapoarte în legislativ pe mai mulţi miniştri în frunte cu premierul Filat pentru a le da deputaţilor darea de seamă despre cauzele inundaţiilor de vara trecută sau ale restricţiilor la importul de vinuri şi fructe impuse exportatorilor moldoveni de Federaţia Rusă.

După ce a epuizat subiectele incluse pe ordinea de zi, Parlamentul şi-a încheiat şedinţa, urmînd să se întrunească abia săptămîna viitoare pentru cîteva proiecte considerate prioritare pînă la alegeri. Nu este clar însă dacă printre acestea figurează şi legea bugetului pentru anul viitor. Se speculează că actualul legislativ n-ar avea de gînd să adopte legea bugetului pentru 2011, lăsînd pe seama următorului acest exerciţiu extrem de complicat. Liderii alianţei au evitat să vorbească limpede la acest subiect.

În schimb, ei au fost expliciţi atunci cînd şi-au anunţat decizia definitivă de a merge în mod separat în alegeri, nu înainte de a se angaja, printr-o convenţie, să nu se atace reciproc pînă la scrutin şi să nu se alieze cu comuniştii după. Despre data alegerilor, majoritatea cred 21 noiembrie o zi potrivită, în timp ce interimarul Mihai Ghimpu a spus că este un subiect la care trebuie să mai chibzuiască.
Previous Next

XS
SM
MD
LG