Linkuri accesibilitate

Forța AIE rezidă în unitate și în respectarea angajamentelor asumate


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: Votul celor peste 700 mii de alegători în sprijinul inițiativei de modificare a Constituției este un argument încurajator.


Gheorghe Cojocaru: Obiectivul pe care pare că și-l propun, imediat după ratarea referendumului din 5 septembrie, liderii Alianței pentru Integrare Europeană, obiectivul de a câștiga 61 sau chiar 67 de mandate în viitorul Parlament pentru a reuși și alegerea șefului statului, și modificarea Constituției, este unul cât se poate de generos, dar tot atât și de pretențios. Pe urmele încă proaspete ale recentului referendum eșuat, aceasta amintește de autosuficiența liderilor actualei alianțe de guvernământ și de estimările acestora din ajun privind o participare masivă de 60 sau 70 la sută în favoarea inițiativei de modificare a Constituției. Calculul din ajun, însă, nu a coincis cu rezultatele referendumului.

Europa liberă: „N-ar fi rău să fie bine!” – se pare că aceasta este logica de care se conduce actuala Guvernare, propunându-și, aşa cum aţi sublinat, să depășească rapid efectele create prin ceea ce anaşliştii numesc „eșecul referendumului”, nu-i aşa?

Gheorghe Cojocaru: Întrebarea magistrală care se pune este cum să fie depășite aceste efecte și cum să treacă rapid peste insuccesul referendumului din 5 septembrie: să se anunțe din nou cifre și obiective „luate din pod” sau să fie păstrate toate acestea pentru discuțiile din interiorul Alianței și să se întrebe mai bine ce trebuie să facă, ce mai poate face în intervalul rămas până la alegeri pentru a recâștiga și consolida încrederea nu numai a electoratului democratic, dar și a celui care i-a întors între timp spatele, sau este indecis sau nemulțumit?

Europa liberă: Toată lumea acum e meşteră la pus întrebări, dar cum e cu răspunsurile?

Gheorghe Cojocaru: Bineînţeles, toată lumea se pricepe la întrebări dar, trebuie să remarcăm, o întrebare bine formulată conține deja o jumătate din răspuns.

Europa liberă: Și totuşi, care ar fi răspunsul la întrebarea formulată mai devreme?

Gheorghe Cojocaru: Răspunsul ar fi, de exemplu, să încerce un scurt exercițiu de memorie, fiecare în parte dintre cei patru lideri ai Alianței pentru Integrare Europeană și, poate, toți în ansamblu pentru a reveni asupra celor ce și-au propus să realizeze la alegerile din anul trecut, să recapituleze ce au reușit și ce nu au reușit sau le-a scăpat din vedere și, principalul, un lucru simplu - să fie onești cu oamenii, să nu uite de responsabilitatea actului de guvernare și de angajamentele asumate. Un efort de recuperare a pasivității sau inactivității în unele domenii încă mai este posibil, iar votul celor peste 700 mii de alegători în sprijinul inițiativei de modificare a Constituției este, fără îndoială, un argument indispensabil și încurajator în acest sens.

Europa liberă: Ce lecţie ar trebui să însușească liderii Alianței pentru Integrare Europeană din ceea ce s-a întâmplat la 5 septembrie?

Gheorghe Cojocaru: Una știută, în fond, de toată lumea: că forța lor stă în unitatea lor, în modul în care se completează și se sprijină reciproc în tot ceea ce trebuie să facă pentru consolidarea societății și a democrației din Republica Moldova.
XS
SM
MD
LG