Linkuri accesibilitate

Human Rights Watch beneficiază de o donație Soros


George Soros
George Soros

George Soros: „Cunosc foarte bine această organizație și îi apreciez eficiența și faptul că și-a păstrat principiile”.


Filantropul si miliardarul american George Soros a anuntat ca va oferi organizatiei nonguvernamentale Human Rights Watch 100 de milioane de dolari pentru urmatorii 10 ani. Averea lui George Soros este estimata de publicatia Forbes la 14 miliarde de dolari si George Soros a finantat Fundatia pentru o Societate Deschisa, una dintre cele mai importante fundatii din Europa Centrala si de Rasarit cu peste 600 de milioane de dolari pe an.

„In primul rind este o cauza in care cred cu tarie si apoi cunosc foarte bine aceasta organizatie si ii apreciez eficienta si faptul ca si-a pastrat principiile”, asa si-a prezentat ieri la New York George Soros donatia sa impresionanta, pentru o cauza ce pare ca dispare din ce in ce mai mult din agenda publica americana.

Human Rights Watch este o organizatie non guvernamentala care documenteaza incalcarile drepturilor omului in 90 de tari, pledeaza si sustine apararea lor. Human Rights Watch isi va putea dubla acum bugetul in urmatorii 5 ani, de la 48 de milioane la 80 de milioane de dolari si va infiinta noi birouri in Brazilia si India, incercind sa aduca problemele respectarii drepturilor omului pe agenda politica a tarilor in curs de dezvoltare. Soros este implicat in aceasta organizatie de peste 35 de ani, pentru a nu aminti si contributia sa esentiala, prin Fundatia pentru o Societate Deschisa, la promovarea democratiei si a societatii civile in Europa Centrala si de rasarit de peste 20 de ani.

George Soros, un sustinator constant al Partidului Democrat din Statele Unite si al presedintelui Barack Obama, a declarat ca in perioada presedintiei lui George Bush, Statele Unite si-ar fi pierdut autoritatea morala in domeniul respectarii si promovarii drepturilor omului. In opinia sa este rindul altor tari sa se implice mai activ pentru ca imaginea lor ar putea fi mai eficienta decit cea a Statelor Unite.

Desi aceasta este una din cele mai importante donatii in domeniul luptei pentru apararea drepturilor omului, George Soros spune ca nu intotdeauna valoarea materiala a donatiei este esentiala: „Nu cred ca e vorba de suma pe care o donezi, ci cum o faci. Calitatea ajutorului este cel putin la fel de importanta ca si cantitatea. Si va pot spune din experienta mea personala ca unele din cele mai mici donatii pe care le-am facut au fost mai eficiente decit alte donatii, mult mai generoase.”

In acest moment, sprijinul acordat de George Soros pentru apararea drepturilor omului are si o importanta valoare simbolica: alti miliardari, si ei implicati in cauze umanitare, doneaza pentru sanatate, invatamint, Natiunile Unite, educatie, drepturile omului raminind cumva in plan secund.

Human Rights Watch a fost criticata in ultimii doi ani pentru rapoartele sale din Orientul Mijlociu, fiind acuzata ca ar fi criticat pe nedrept si prea aspru Israelul si ar fi prezentat mai mult pozitiile palestiniene. Directorul executiv de la Human Rights Watch, Keneth Roth neaga aceste critici, iar George Soros crede ca „cel mai important lucru cind vorbim despre respectarea drepturilor omului este ca acesta este un principiu universal si el trebuie sa fie aplicat si „noua” si „ lor”. Nu poate fi unul pentru unii si altul pentru altii”.
XS
SM
MD
LG