Linkuri accesibilitate

Administrația Obama elaborează un nou plan de stimulare a economiei


Președintele Barack Obama vorbind despre situația economiei
Președintele Barack Obama vorbind despre situația economiei

Măsurile pe care le va propune Barack Obama vor oferi stimulente fiscale pentru cei care investesc în Statele Unite.


Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama se pregăteşte să anunţe astăzi un plan de măsuri noi pentru stimularea economiei şi crearea locurilor de muncă. Analiştii comentează că este ultima dintr-o serie de propuneri recente menite să convingă alegătorii înaintea alegerilor pentru congres din luna Noiembrie că administraţia democrată face paşi decisivi pentru repararea economiei şubrezite de criză.

Într-un discurs pe care-l va rosti la Cleveland, în statul Ohio, Barack Obama va cere Congresului să adopte o nouă amnistie fiscală care va scuti complet companiile americane de taxe pentru investiţii până la sfârşitul lui 2011. În ultimii doi ani, companiile americane s-au bucurat de o scutire de 50 %. În plus, Obama va propune un plan de investiţii în infrastructură de 50 de miliarde de dolari pentru a reduce şomajul şi scutiri permanente de taxe pentru investiţiile în cercetare şi dezvoltare.

Financial Times
apreciază ca improbabilă susţinerea acestor măsuri de către Congres înainte de alegerile din Noiembrie, iar după aceea şansele să fie votate se pot subţia şi mai tare. Democraţii din partidul preşedintelui Obama sunt pe cale de a pierde controlul în Camera Reprezentanţilor, probabil şi în Senat, alegătorii fiind tot mai dezamăgiţi de eşecul administraţiei de a micşora rata şomajului, care se menţine la aproape 10 % şi impulsiona creşterea economiei.

Un sondaj al televiziunii NBC şi ziarului Wall Stret Journal, publicat marţi, arată că numai 26 % dintre alegători se aşteaptă că economia va merge mai bine în următorul an, în scădere cu 47 % faţă de cota optimiştilor înregistrată cu un an în urmă.

Măsurile pe care le va propune Barack Obama vor oferi stimulente fiscale pentru cei care investesc în Statele Unite în vremuri când economia are mare nevoie de investiţii, a anunţat marţi Casa Albă. Scutirile se vor ridica la 200 de miliarde de dolari timp de doi ani, dar administraţia Obama a calculat că reducerea veniturilor bugetare acum va fi recuperată în mare parte în anii viitori datorită aşteptatei creşteri a investiţiilor.
Dar, aşa cum măsura vine în urma unui pachet de stimulente de 862 de miliarde de dolari, economiştii nu se aşteaptă că va da un impuls puternic economiei.

Propunerea preşedintelui Obama a fost deja criticată de Republicani, care spuseseră despre mai toate iniţiativele economice ale administraţiei că vor duce la scăderea nu mărirea numărului de locuri de muncă. Mitch McConnell, liderul Republican din Senat a spus că este sceptic şi de această dată.

În apărarea noii iniţiative, Casa Albă spune că scutirea de taxe va aduce beneficii câtorva milioane de oameni şi unui milion şi jumătate de firme. Preşedintele Obama va încerca să explice în detalii propunerile la o conferinţă de presă televizată aşteptată vineri.

Associated Press aminteşte însă că popularitatea lui Obama se află în descreştere accentuată faţă de nivelul ridicat de la începutul mandatului, când a ajuns la Casa Albă cu promisiunea schimbării şi speranţei în toiul unei crize fiscale şi în pragul prăbuşirii sistemului financiar al Statelor Unite.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG