Linkuri accesibilitate

Important şi secundar


Am impresia că unele lucruri aparent secundare sînt, poate, mai importante decît scrutinele şi alegerile.


Eşuarea referendumului din 5 septembrie a generat o sumedenie de discuţii şi polemici în societate. Toată ziulica vedem pe sticlă tot felul de politicieni, analişti, editorialişti, intelctuali, discutînd cu însufleţire sau cu îndîrjire despre cauzele eşuării scrutinului, despre posibilele consecinţe şi despre viitoarele inevitabilele scrutine. Se discută pînă la saţietate, se discută de-a fir a păr, se caută vinovaţi şi ţapi ispăşitori, profitori şi răuleni, se compară zi şi noapte diferitele feluri de alegere a preşedintelui, se vorbeşte cu lux de amănunte despre republica prezidenţială şi despre cea parlamentară, se fac incursiuni în trecutul glorios al politicii autohtone.

Acest vacarm, această vorbărie fără de sfărşit pe teme politice nu prea îi interesează pe simplii muritori antrenaţi în lupta pentru supravieţuire. Şi totuşi gălăgia e atît de mare încît îi contaminează şi pe unii indivizi împovăraţi de griji. Am întîlnit în aceste zile oameni cu multe probleme care însă erau de-a dreptul dezamăgiţi şi chiar speriaţi de eşuarea scrutinului. Alţii, dimpotrivă, se bucurau de parcă îl apucaseră pe Dumnezeu de un picior.

Fireşte că referendumul din 5 deptembrie merită să fie luat în discuţie. Numai că nu pînă-n pînzele albe. Nu avem de-a face, totuşi, nici cu o apocalipsă, nici cu o mare izbîndă, oricît de gravi şi patetici ar fi cei care întorc acum evenimentul pe toate feţele, care fac din ţînţar armăsar. Nu a început şi nici nu se termină lumea cu acest referendum şi nici cu scrutinele următoare.

Mai mult, am impresia că unele lucruri aparent secundare sînt poate mai importante decît scrutinele şi alegerile. Iată, bunăoară, faptul că deunăzi un medic psihiatru a fost reţinut în timp ce extorca 600 dolari pentru un certificat fals ar merita, după părerea mea, toată atenţia politicienilor şi analiştilor care nu se mai satură să vorbească despre referendum. Sau faptul că momentan numai 20% din instituţiile de învăţămînt din Chişinău sînt pregătită pentru iarnă.

Trăim aproape 20 de ani într-o ţară în care mutaţiile din cîmpul politicului nu au nici un impact asupra vieţii de zi cu zi a oamenilor simpli. Că e ales de popor preşedintele, că e ales de parlament, corupţia şi degringolada nu se mai termină...
XS
SM
MD
LG