Linkuri accesibilitate

Tentativele Rusiei de a deraia proiectul Nabucco


Daca statele caspice vor ceda presiunilor Rusiei, nu este exclus ca Nabucco să eșueze.


Premierul rus Vladimir Putin a facut din nou o lista cu dificultatile care stau in calea realizarii proiectului Nabucco prin care gazul caspian ar urma sa ajunga in Uniunea Europeana, ocolind Federatia Rusa. Principala proba ar fi insuficienta gazului necesar pentru ca Nabucco sa devina eficient, in conditiile in care este proiectat sa transporte 30 de miliarde de metri cubi anual, iar resursele iraniene nu pot fi folosite din cauza embargoului. Premierul de la Moscova sustine in schimb ca proiectul concurent South Stream care va transport gaz din Rusia spre sudul Uniunii Europene, prin ocolirea Ucrainei va fi gata foarte repede.

Grecia si Bulgaria sint principalii parteneri ai Rusiei in acest proiect, dar Comisia Europeana le-a reamintit recent acestor tari ca prioritatea Bruxelles-ului ramine Nabucco. Gazoductul proiectat de europeni pentru a reduce dependenta energetica a continentului de Rusia enerveaza Moscova, care cauta sa contracareze eforturile statelor participante la Nabucco.

Presedintele Romaniei a declarat recent ca Nabucco ramine o prioritate pentru Romania, dar Adrian Videanu, ministrul remaniat al economiei, incepuse discutiile si pentru aderarea la South Stream, pornind de la ipoteza ca nu pierde nimic daca tara va sta cu un picior pe gazoductul rusesc si cu celalalt pe conducta europeana.

Deocamdata varianta South Stream trece pe sub Marea Neagra si-si continua traseul pe uscat din portul bulgar Burgas spre cel grec Alexandropoli si de acolo mai departe. Au existat insa discutii de ramificare prin Romania a conductei rusesti in asa fel incit sa ajunga mai repede si mai usor spre Europa centrala si vestica.

Intre timp relatiile Bucuresti si Moscova s-au racit si mai mult, dupa expulzarea unui diplomat roman acuzat de spionaj, iar ideaa de a duce gazoductul South Stream prin Romania nu se mai discuta deloc, desi nu e exclus ca o eventuala schimbare de guvern sa schimbe si politica energetica a tarii.

Deocamdata Rusia face presiuni pentru a atrage de partea ei nu doar majoritatea resurselor caspice, ci si a jucatorilor din Nabucco. Nu demult au inceput noi discutii intre Gazprom si RWE, concernului german inclus in Nabucco. Purtatorul de cuvint al RWE nu a dezmintit tatonarile Gazprom, dar a spus totusi ca planurile concernului se potriveste foarte bine cu Nabucco. Temerea sustinatorilor gazoductului european Nabucco este eventuala retragere a unor importante companii asociate, cum ar fi RWE sau consortiu austriac OMV. Consortiul german RWE nu are de pilda mari sanse sa semneze acorduri de furnizare a gazului cu Turkmenistan si Azerbaidjan fiindca Moscova face presiuni asupra celor doua state astfel incit sa aiba exculsivitate asupra gazului pe care acestea il exporta. Daca statele caspice vor ceda presiunilor Rusiei, nu este exclus ca Nabucco sa esueze.

Ecuatia se schimba asadar nu doar pe fondul crizei care i-a facut pe occidentali sa mai amine deciziile energetice, ci mai cu seama pentru ca Rusia are o strategie de persuasiune mai buna, decit Bruxelles-ul, care se pregateste la rindul sau sa ia pina la sfirsitul anului o decizie in privinta sustinerii financiare a gazoductului Nabucco.
XS
SM
MD
LG