Linkuri accesibilitate

Repatrierea romilor dezbătută de Parlamentul European


Jose Manuel Barroso
Jose Manuel Barroso

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso apelează la respectarea drepturilor minorităţilor, fără să menţioneze direct Franţa.


Decizia Franţei de a expulza romii a fost dezbătută astăzi de Parlamentul European. Oficialii europeni au analizat dacă repatrierile romilor către România şi Bulgaria au încălcat sau nu dreptul la libera circulaţie şi drepturile fundamentale ale omului.

Comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding a declarat la dezbateri că aşteaptă informaţii suplimentare de la autorităţile franceze despre mai multe aspecte ale problemei. Potrivit Associated Press, oficialul european a îndemnat Franţa să accepte sprijin de la Brusseles pentru a se asigura că decizia privind repatrierea romilor respectă legile europene.

Astăzi, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a chemat statele membre să respecte drepturile minorităţilor, fără să menţioneze direct Franţa. „Migranţii aflaţi legal pe teritoriul Uniunii Europene trebuie să ştie că aici drepturile omului sunt respectate. De asemenea vom combate exploatarea migranţilor care se află ilegal pe teritoriul european şi în afara graniţelor. Toată lumea trebuie să respecte legea Uniunii, iar guvernele să se asigure că nu încalcă drepturile omului, inclusiv pe cele ale minorităţilor. Rasismul şi xenofobia nu au loc în Europa”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso în faţa Parlamentului European la Strasbourg.

Deputaţii europeni au salutat cu aplauze declaraţiile, însă Barroso a fost criticat de liderul grupului socialist Martin Schultz pentru că nu s-a adresat direct guvernului francez.

Potrivit agenţiei Reuters, în ultimele săptămîni peste o mie de romi din Franţa au fost expulzaţi către Romania şi Bulgaria şi aproape 8 mii de la începutul anului. Preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy a declanşat luna trecută demolarea a sute de tabere ilegale ale romilor în Franţa. Autorităţile franceze spun că cei care acceptă să fie expulzaţi primesc cîte 300 de euro. România şi Bulgaria au exprimat îndoieli că romii ar accepta benevol să fie expulzaţi.
XS
SM
MD
LG