Linkuri accesibilitate

Primenirea Termocom-ului


Iulian Ciocan
Iulian Ciocan

Nu poate fi ţara prosperă dacă întreprinderi importante, cum e Termocom, se sufocă de datorii.


O ştire pe cît de îmbucurătoare, pe atît de năucitoare. Primarul capitalei a declarat că, ÎN PREMIERĂ, SA Termocom a reuşit să-şi plătească datoriile faţă de CET- 2 şi Moldova-Gaz! A mai rămas doar datoria faţă de CET-1, dar se pare că şi aceasta va fi plătită cu timpul. Avem de-a face, iată, cu o performanţă nesperată a unei întreprinderi care ani de zile a balansat pe buza prăpastiei, care mereu era înglodată în datorii. E uluitor faptul că ea nu a falimentat în anii precedenţi. Şi mai uluitor e că şi-a achitat acum cea mai mare parte a datoriilor.

Aşadar, Termocom-ul renaşte. Iar izbînda sa ar trebui să fie şi o izbîndă a întregii comunităţi. Şi asta fiindcă făurirea ţării prospere, această preocupare eternă a politicienilor moldoveni, rămîne un balon de săpun atîta vreme cît ţara e plină de datornici. Nu poate fi ţara prosperă dacă întreprinderi importante, cum e Termocom, se sufocă de datorii.

Un amănunt ar trebui aici remarcat. Vasăzică aflăm abia acum că anterior CET-2 îi furniza Termocom-ului un volum mai mare de energie electrică decît prevedea contractul. Termocom-ul datornic trebuia să achite toată energia livrată, iar cheltuielile erau împărţite populaţiei. Acum Termocom-ul zice că nu mai acceptă acest surplus care dezavantaja consumatorii. Ei bine, devenea oare atît de intransigent şi corect Termocom-ul şi aflam noi oare povestea surplusului de energie dacă întreprinderea nu-şi plătea datoria? E puţin probabil. De aceea, e bine, în calitate de consumator, să ai de-a face cu prestatori de servicii care nu au datorii. Furnizorul, care nu are datorii, are mai puţine secrete.

O altă faţetă a acestei probleme sînt datoriile consumatorilor faţă de Termocom. E vorba, zice-se, de vreo 80 milioane lei. Şi asta mi se pare o problemă la fel de gravă ca şi datoria Termocom-ului faţă de CET-uri.
Noi déjà două decenii tot făurim o ţară prosperă şi confortabilă pentru toată lumea. Cum însă s-o făureşti împreună cu vecinul căruia îi eşti dator şi care, la rîndul lui, îi este dator altui vecin? Zic dar şi eu cum spune omuleanul care îmi prefaţează tableta: Hai mai întîi să scăpăm de datorii!
XS
SM
MD
LG