Linkuri accesibilitate

„Un fiasco moldovenesc”


RFE de vorbă cu Valentina Pop, corespondentă a revistei britanice „The Economist” la Bucureşti.


Valentina Pop este autoarea unui comentariu de blog, din ediţia de luni a revistei Economist, intitulat „Un fiasco moldovenesc”, în care argumentează că partidele din Alianta pentru integrare europeană au o singură alternativă acum, după eşecul referendumului: să facă front comun. În caz contrat, trebuie să se obişnuiască cu ideea că partidul comuniştilor ar putea reveni la putere, pentru că tinerii nu vor mai ieşi şi de această fată să protesteze.
Cu Valentina Pop a stat de vorbă, prin telefon, colegul nostru Robert Coalson. Interviul este tradus şi rezumat de Ileana Giurchescu
:

Jurnalista crede că eşecul referendumului a fost mai degrabă o surpriză pentru cei care l-au organizat decât pentru observatori.

Partidele din Alianţă s-au uitat atent la sondaje, ignorând importanţa absenteismului. Şi mai mult, nu au crezut că partidul comuniştilor va reuşi să mobilizeze atâta lume, cu chemarea sa la boicotarea referendumului.

Sigur că eşecul referendumului este expresia unei doze serioase de dezamăgire, este de părere jurnalista de la Bucureşti; pentru mulţi lucrurile se repetă, pe măsură ce se înteţesc luptele pentru putere din cadrul coaliţiei. Ceea ce nu înseamnă că Partidul comuniştilor este văzut acum drept alternativa mai bună. Un referendum nu trebuie confundat cu alegeri generale, avertizează Valentina Pop.

Sigur că Occidentul, mai ales Uniunea Europeană, ar fi putut reacţiona mai repede şi mai viguros, după venirea la putere a Alianţei pentru Integrare europeană.

Reactia europenilor s-a accelerat în primăvară şi vară, cu multă agitaţie diplomatică dar şi ajutotare financiare substanţiale. Cu toate acestea, nu poate fi ignorat faptul că şi Bruxelles-ul se întreabă cât de puternică este această coaliţie.

În ce măsură a influenţat Rusia referendumul ? În opinia Valentinei Pop, eşecul este produsul politicienilor moldoveni.

Este însă adevărat că tendinţa este mereu in Moldova de a da vina pe Rusia. Indiferent de cât sprijină Rusia Partidul comuniştilor, şi jurnalista nu se îndoieşte de acest sprijin, Alianţa pentru Integrare Europeană tot are o şansă de victorie în alegeri dacă pune capăt luptelor interne, dacă îşi împarte sarcinile în funcţie de competenţe şi dacă reuşeşte să facă un front comun.

„Dacă nu, se vor întoarce comuniştii la putere”.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG