Linkuri accesibilitate

Ironie subtilă ca un ceai de sunătoare


Igor Cobileanski
Igor Cobileanski

Succesul de public al creației cinematografice a lui Igor Cobileanski.


Faima lui Igor Cobileanski a depăşit cu mult graniţele Republicii Moldova, recrutînd adepţi în cele mai diferite colţuri ale lumii. Cîţiva dintre admiratorii săi, din proprie iniţiativă şi pe cont propriu, i-au tradus două dintre filmele sale Saşa, Grişa şi Ion şi Plictis şi inspiraţie în spaniolă şi rusă şi le-au postat pe internet, iar despre acest lucru Cobileanski a aflat întîmplător şi s-a bucurat foarte mult că filmelor sale le-a mers buhul tocmai în Spania şi Rusia. Saşa, Grişa şi Ion a fost tălmăcit în spaniolă de către un tînăr moldovean care studiază în Spania, iar Plictis şi inspiraţie a fost reclădit în limba lui Tarkovski de către un foarte popular scriitor rus de origine azeră, Eduard Baghirov, autor al unor romane de mare succes în Rusia.



Ulterior, Igor Cobileanski l-a cunoscut pe Eduard Baghirov şi a aflat că acesta, la ora cînd îi traducea filmul, nu prea ştia româna pe care a început s-o înveţe în timp ce lucra asupra versiunii ruseşti a scurtmetrajului său.

Igor Cobileanski: „El a vizitat de mai multe ori Republica Moldova, iar filmul îl cunoştea de vreo doi ani. I-a plăcut atît de mult încît şi-a spus că ar fi foarte bine să-l cunoască şi spectatorii ruşi.”

Dar nu numai marii scriitori sînt fanii filmelor sale, ci şi oamenii de la ţară. Recent, satul Grozasca din raionul Ungheni şi-a sărbătorit 100 de ani de existenţă şi în cinstea acestui eveniment a proiectat mai multe filme de Cobileanski.

Igor Cobileanski: „Practic, săptămînal primesc mesaje prin care mi se cere acceptul ca filmele mele să fie demonstrate în diferite sate şi oraşe.”

Pentru că asemenea solicitări sînt atît de puioase, Igor Cobileanski nici nu le mai ştie numărul. Cu atît mai mult nu le poate onora cu prezenţa.

Igor Cobileanski: „Iată chiar săptămîna care urmează vor fi proiectate două filme de-ale mele la Bacău. Au mai avut loc proiecţii de acest gen şi la Iaşi, dar şi într-o sumedenie de alte oraşe şi sate.”

Printre admiratorii creaţiei lui Cobileanski sînt spectatori de diferite naţionalităţi. Sînt fermieri de la ţară, zidari, vînzători, migranţi ilegali, dar şi scriitori faimoşi sau intelectuali subţiri. Şi toţi se dau în vînt după ironia sa subtilă şi relaxantă ca un ceai de sunătoare după un chef furtunos.
XS
SM
MD
LG