Linkuri accesibilitate

Moartea suspectă a jurnalistului belarus de investigație Aleh Byabenin


La înmormîntarea lui Aleh Byabenin
La înmormîntarea lui Aleh Byabenin

Cofondator al portalului Carta 97, Byabenin era extrem de critic faţă de preşedintele Alyaksandr Lukaşenka.

În Belarus a fost înmormântat astăzi jurnalistul de opoziţie Aleh Byabenin, la trei zile după ce corpul său neînsufleţit fusese găsit în casa de vacanţă a familiei sale în apropierea capitalei Minsk.

Procurorii spun că au găsit lângă cadavru două sticle de băutură tare şi că dovezile acumulate sugerează că jurnalistul în vârstă de 36 de ani s-ar fi sinucis.

Aleh Byabenin era unul din fondatorii portalului Carta 97, un site pe internet aparţinând organizaţiei pentru drepturile omului cu acelaşi nume. Colegii şi prietenii lui resping versiunea suicidului, amintindu-şi de el ca despre un jurnalist curajos care iubea viaţa. Byabenin nu a lăsat vreo notă explicativă şi nu avea probleme cunoscute la lucru sau în familie cu soţia şi cei doi fii ai săi.

Într-un interviu cu serviciul belarus al Europei Libere, coordonatorul Cartei 97, Zmitser Bandarenka l-a descris pe Byabenin ca pe un centru de stabilitate al echipei site-ului şi a spus că nu vede vreun motiv pentru care jurnalistul să-şi fi pus capăt zilelor. „Nu credem în spusele poliţiei. Era unul din pilonii jurnalismului online şi ne va lipsi tuturor”.

Bandarenka a mai spus că certificatul de deces indică timpul morţii cu 15 ore înainte de cel anunţat de poliţie.

Aleh Byabenin ar fi fost văzut ultima dată în viaţă în după amiaza de 2 septembrie şi a trimis în aceeaşi zi un SMS prietenilor, invitându-i la un film. Cadavrul său a fost descoperit în seara de 3 septembrie.

Zmitser Padbiarezski, jurnalist la postul de radio prin internet „tut.by”, fost corespondent al postului nostru de radio, a reamintit un incident de la sfârşitul anilor 1990, când Byabenin fusese pentru scurt timp răpit:

Cei care l-au răpit, persoane în haine civile, l-au băgat într-o maşină şi l-au dus într-o pădure. Încercau probabil să-l intimideze, spune Padbiarezski. „Fusese o reacţie la activitatea lui Byabenin. Mă pot aventura să afirm că nu toţi jurnaliştii sunt onoraţi cu asemenea tactici de intimidare”.

Carta 97 este o pronunţată voce critică în adresa autorităţilor, iar Byabenin era extrem de critic faţă de preşedintele belarus Alyaksandr Lukaşenka. Portalul relatase frecvent despre numărul în creştere al cazurilor de răpire temporară a activiştilor şi liderilor de tineret şi a sugerat că aceste acte ar fi o metodă de antrenament pentru forţele de securitate pentru înfiinţarea unor „echipe ale morţii” cu scopul eliminării figurilor de opoziţie. Opoziţia a acuzat regimul Lukaşenka pentru câteva dispariţii răsunătoare din anii 1990.

Persecutarea jurnaliştilor este o practică curentă în Belarus, unde preşedintele Lukaşenka a redus metodic la tăcere aproape întreaga presă de opoziţie şi a luat măsuri pentru a limita libertatea de exprimare pe internet.

Moartea lui Byabenin a trezit îngrijorări în afara ţării.

Jerzy Buzek, preşedintele Parlamentului European a declarat că a fost „profund mişcat” la auzul ştirii şi a cerut o anchetă transparentă.

Dunja Mijatovic, reprezentanta OSCE pentru libertatea presei s-a alăturat apelului spunând că „moartea lui Byabenin este o mare pierdere pentru jurnalismul belarus”.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG