Linkuri accesibilitate

Romania celor şapte mineriade


Publicarea „Raportului-rechizitoriu despre fratricidul din 13-15 iunie 1990” coordonat de regizorul Sorin Ilieşiu şi de antropologul Alin Rus.


Într-un interviu pentru Radio „Europa Liberă”, regizorul Sorin Ilieşiu anunţă un nou proiect cinematografic, intitulat „Romania celor şapte mineriade”. Pelicula vorbeşte despre cele şase mineriade de dupa căderea comunismului în România, şi despre aşa-numita „mineriadă 0”, un eveniment tragic petrecut la Craiova cu o lună înaintea instaurării guvernului Petru Groza, în februarie 1945, cînd comuniştii, sfătuiţi de consilieri sovietici, au adus mineri din Valea Jiului pentru a-l alunga de la putere pe prefectul anti-comunist al oraşului
.

Interviul cu Sorin Ilieşiu a fost prilejuit de publicarea unui document intitulat „Raportul-rechizitoriu despre fratricidul din 13-15 iunie 1990” coordonat de regizorul Sorin Ilieşiu şi de antropologul Alin Rus.

Documentul aduce la cunoştinţa opiniei publice cîteva probe noi din dosarul alcătuit de procurorii români pe marginea evenimentelor care au avut loc în Buucreşti în 13 – 15 iunie 1990:

„- Conform probelor din dosarul Mineriadei, patru persoane arestate ilegal în iunie 1990 s-au sinucis, unele prin prin spânzurare, din cauza relelor tratamente la care au fost supuse în penitenciar. Doi tineri s-au sinucis prin spânzurare pentru că n-au mai suportat ideea că au fost violaţi de către deţinuţi de drept comun. Violarea a victimelor s-a făcut cu acordul conducerii penitenciarului.

- 60% dintre victime (adică sute de persoane) au fost deliberat lovite în cap cu obiecte contondente (topoare, răngi, bâte, etc.). Loviturile au determinat traumatisme şi contuzii craniocerebrale.

- 16 persoane au fost rănite prin împuşcare.

- un tânăr arestat ilegal a fost „uitat” în închisoare până în februarie 1996!

- 10 femei arestate ilegal au fost violate de către militari în unităţi militare.”

Vineri, 3 septembrie Sorin Ilieşiu şi Teodor Mărieş de la Asociaţia „21 Decembrie 1989” au transmis exemplarul nr.1 al Raportului-rechizitoriu Preşedintelui României, având în vedere că domnia sa trebuie să fie garant al statului de drept, al respectării Constituţiei, inclusiv al înfăptuirii Justiţiei.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG