Linkuri accesibilitate

Delegația APCE critică apelurile la boicotarea referendumului


Un raport complet al delegației de observatori va fi supus votului în sesiunea plenară a APCE dintre 4 si 8 octombrie.

Delegatia Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, singura organizatie parlamentara care a trimis observatori la referendumul constitutional din Republica Moldova, declara intr-un comunicat facut public luni ca "recomandarea facuta de anumite partide politice de a boicota referendumul a contribuit la absenteismul inregistrat la referendumul constitutional".

Pe de alta parte delegatia de la Strasbourg noteaza ca rezultatul referendumului "a fost afectat in mod negativ de campania marcata de acuzatiile reciproce formulate in mod constant de formatiunile politice responsabile de criza politica din tara".

O nota pozitiva primesc din partea expertilor APCE autoritatile responsabile cu organizarea referendumului care "au demonstrat profesionalism si au actionat intr-un mod transparent“, imbunatatirea listelor de votare fiind, in opinia delegatiei de experti, un progres semnificativ fata de scrutinul precedent. "Probleme cu acuratetea listelor inca exista", precizeaza insa membrii delegatiei.

Cat priveste felul in care informatia a ajuns la public, expertii APCE sunt de parere ca mass media a fost echilibrata pe acest subiect si a reflectat diferitele puncte de vedere.

Oricum, expertii subliniaza ca, spre deosebire de alegeri, in cazul referendumului autoritatilor nu le este interzis in totalitate sa intervina pentru a sustine propunerea pentru care solicita populatiei un punct de vedere, insa condamna incercarile factorilor de putere locali, nationali sau regionali care au incercat sa influenteze rezultatul referendumului "prin campanii excesiv de partinitoare".

"Regretam participarea modesta", declara insa membrii delegatiei in opinia carora este in interesul responsabililor politici indiferent de partidul din care fac parte sa propuna solutii care sa faca functionarea institutiilor mai stabila in interesul general al tarii.

Expertii APCE invita clasa politica de la Chisinau sa priveasca peste interesul politic al formatiunilor din care fac parte.

Un raport complet al delegatiei de observatori va fi supus votului in sesiunea plenara a APCE dintre 4 si 8 octombrie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG