Linkuri accesibilitate

Încrezător că anticipatele vor aduce la putere o forță pro-europeană consolidată


Ministrul de externe român Baconschi vede în referendumul de ieri un prim exercițiu de democrație adevărată în Moldova.

Dupa esecul prin invalidare a referendumului de la Chisinau, analistul Cristian Parvulescu apreciaza in Romania libera ca Moscova ar fi primit o cale de influentare politica a Republicii Moldova prin confuzia foarte mare creata in tara. Citam: ”Depinde foarte mult de mobilizarea generala si de momentul in care vor fi organizate alegerile parlamentare anticipate, pentru ca nu trebuie sa uitam ca o treime din populatia Moldovei nu este in Moldova in clipa de fata”. Parvulescu crede, in acelasi timp, ca le va fi greu comunistilor sa impuna un presedinte in parlament, chiar daca vor intra in alegeri cu o pozitie consolidata. Declaratia liderului comunist Vladimir Voronin, ca partidul sau este de acord cu scaderea progresiva a numarului de voturi necesare alegerii presedintelui, in cele 3 tururi de scrutin permise de Constitutie, arata ca partidul care a condus tara pana in 2009, nu e sigur decat pe circa 45-50% din voturi.

Ministrul de externe roman Teodor Baconschi este citat de Evenimentul zilei cu opinia ca, indiferent de rezultatul consultarii, este important ca fortele reformiste care se afla acum la putere sa beneficieze de cele 2 miliarde de euro puse la dispozitie de Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si de unele intelegeri bilaterale ale Chisinaului. Increzator ca anticipatele vor aduce la putere o forta democratica si pro-europeana care sa asigure 61 de voturi necesare alegerii sefului statului, seful diplomatiei romane vede in referendumul de ieri “un prim exercitiu de democratie adevarata in Republica Moldova”.

Intr-o corespondenta de la Chisinau, publicata de Jurnalul national, Vitalie Calugareanu remarca in ce masura votul moldovenilor este imprevizibil si cat de accentuat este votul de protest. Actuala coalitie a avut la dispozitie un an ca sa afle si sa spuna adevarul despre ce s-a intamplat in aprilie 2009, dar nu a reusit. S-a impotmolit in scandaluri de coruptie si astfel au aparut dezamagirea si indiferenta alegatorilor. Corespondenta cuprinde si doua interviuri cu presedintele interimar Mihai Ghimpu si, respectiv, cu primul ministru Vladimir Filat. Ghimpu atribuie esecul mai multor factori: politicii antistatale si antidemocratice a fostei conduceri comuniste, apoi lipsei de unitate din actuala coalitie guvernamentala, dar si indiferentei cetatenilor. Primul ministru Filat acuza lipsa unui mesaj coerent din partea tuturor actorilor implicati in acest proces si atrage atentia ca aplicarea la alegerile anticipate a unei constitutii modificate in sensul propunerilor deja existente la Parlament comporta riscuri.
XS
SM
MD
LG