Linkuri accesibilitate

Hillary Clinton - mediator în negocierile de pace din Orientul Apropiat


Secretarul de stat Hillary Clinton și strîngerea de mîini între Benjamin Nethanyahu și Mahmud Abbas la Washington
Secretarul de stat Hillary Clinton și strîngerea de mîini între Benjamin Nethanyahu și Mahmud Abbas la Washington

Analiștii se întreaba dacă secretarul de stat are capacitatea de mediere a lui Henry Kissinger sau James Baker, pentru a convinge părțile să continue negocierile.


Administratia Obama este confruntata cu un test major de politica externa, odata cu initiarea convoribirilor de pace israeliano-palestiniene. Care sint sansele procesului nou initiat ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela
.

Pina acum, secretarul de stat Hillary Clinton a fost intr-o mai mica masura un architect al procesului de pace israeliano-palestinian, mai curind indeplinind rolul de emisar al politicilor presedintelui Obama. Asta este pe cale sa se schimbe, odata cu demararea noii runde de negocieri directe. Doamna Clinton se va afla la 14 septembrie in Egipt, unde este programata urmatoarea intilnire a premierului israelian Beniamin Netannyahu cu liderul Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas.

Se pare ca Hillary Clinton va lua locul trimisului special George Mitchell, in situatiile in care cele doua parti intra in impas. Va fi fara indoiala un test major al abilitatilor diplomatice ale secretarului de stat, intr-o chestiune in care sotul ei - fostul presedinte Clinton - a esuat. Pe de alta parte, ambitiile politice ale lui Hillary Clinton ar putea fi testate si ele, in functie de rezultatul procesului. Insusi faptul ca cei doi lideri din regiune au acceptat sa se intilneasca - in ciuda scepticismului palestinian - este consecinta eforturilor doamnei Clinton, care a reusit sa mobilizeze sprijin arab, in Iordania si Egipt, pentru noua initiativa.

„Una dintre ratiunile pentru care actualul proces al putea reusi este disponibilitatea lui Hillary Clinton de a se implica”—a declarat Stephen Hadley, care a condus Consiliul pentru Securitate Nationala, in timpul administratiei George W. Bush. Hadley este de părere ca participarea secretarului de stat inseamna ca Hillary Clinton crede ca poate fi obtinut un succes. Intre obstacolele cu care ea este confruntata este si faptul ca Barack Obama nu se bucura de incredere in Israel - dupa eforturile sale de a imbunatati relatiile cu lumea musulmana si criticile la adresa politicii israeliene. Hillary Clinton are insa credibilitate si in plus intelege politic anumite pozitii adoptate de premierului Israelului.

Analistii se intreaba insa daca secretarul de stat are capacitatea de mediere a unor Henry Kissinger sau James Baker, pentru a convinge partile sa continue negocierile, pina la concretizarea lor intr-un rezultat satisfacator. Pina acum, odata cu numirea trimisilor speciali prezidentiali in zone fierbinti - George Mitchell in Orientul Mijlociu si Richard Holbrooke in Afganistan si Pakistan, Hillary Clinton s-a putut feri politic de consecintele unor esecuri. In prezent insa - a decis sau a fost aruncata intr-una dintre cele mai spinoase negocieri internationale. Odata intrata in arena - secretarul de stat isi va vedea mostenirea istorica si poate cariera politica, depinzind de rezultat.
XS
SM
MD
LG