Linkuri accesibilitate

Prezență modestă la urne a moldovenilor din Rusia și Ucraina


Moldovenii din Italia - pe primul loc al alegătorilor din diasporă.


Participarea la referendum a decurs fără incidente în ţările unde comunităţile de moldoveni atestă cea mai mare prezenţă. Cetăţenii Republicii Moldova, aflaţi în străinătate, au posibilitate să voteze în cele 79 de secţii de votare, deschise în 12 ţări.

Moldovenii din Federaţia Rusă au fost primii alegători aşteptaţi la urne. Ambasadorul moldovean la Moscova, Andrei Neguţa, a spus Europei Libere, că până la această oră în Rusia au votat mai puţin de 300 de alegători.

Andrei Neguţa: „211 mii de cetăţeni ai Republicii Moldova se află legal în Federaţia Rusă.”

Europa Liberă: Câte buletine de vot au fost puse la dispoziţia Secţiilor de votare din Federaţia Rusă?

Andrei Neguţa: „5 000. Ne-am condus de cifra că anul trecut au ieşit la vot 1 422 de persoane, 1 422 de cetăţeni. Am avut în vedere şi momentul acesta.”

Europa Liberă: Presa rusească a avut articole care ar fi influenţat decizia alegătorului moldovean?

Andrei Neguţa: „Au fost. În primul rând, mă refer la Regnum. Materialele acestea că cetăţeanului nostru din Rusia nu i-ar trebui referendumul acesta, cu soarta cetăţeanului nostru, care se află în Rusia, nu prea are ceva comun.”

Şi în Ucraina prezenţa la referendum este sub nivelul aşteptărilor, aşa cum Europa Liberă a aflat de la ambasadorul Ion Stăvilă.

Ion Stăvilă: „Au participat la votare 16 cetăţeni din lista de bază şi 20 de cetăţeni din lista suplimentară. Adică în total 36 de persoane. În lista de bază au fost incluşi 440 de cetăţeni. Deci, trebuie să constatăm, că participarea este destul de modestă. Oamenii bănuim că sunt preocupaţi de alte probleme. Consideră că nu este, poate, atât de important, că mai importante ar fi alegerile. Se pregătesc pentru alegeri. La alegeri, de obicei, prezenţa este mai masivă. Probabil au hotărât să dea prioritate astăzi unor interese personale, private.”

În Italia numărul celor care s-au prezentat la secţiile de votare a fost ceva mai mare, sugerează ambasadorul Gheorghe Rusnac.

Gheorghe Rusnac: „Au participat la votare 5 300 de alegători, cetăţeni ai Republicii Moldova, aflaţi în Italia.”

Europa Liberă: Câţi moldoveni se află actualmente în Italia?

Gheorghe Rusnac: Noi vorbim de cifra undeva în jurul la 200 de mii. Ministerul de Externe vorbeşte că sunt mult peste 200 de mii. Ţinând cont că suntem cu o oră înapoi faţă de Republica Moldova, până la ora 21, eu cred că vom depăşi cifra de la scrutinul din iulie 2009.”

La secţiile de vot din Franţa se atestă un flux impunător de participanţi la referendum, precizează ambasadorul Oleg Serebrean.

Oleg Serebrean: „Sunt deja puţin peste 700 de cetăţeni care au votat şi aşteptăm ca numărul să se mărească până la ora 21, când secţia de votare a Ambasadei îşi va închide uşile. Uneori înregistrăm cozi la poarta Misiunii diplomatice. Oamenii ne-au spus că aşteaptă o schimbare reală în Republica Moldova. Că nu au plecat cu gândul de a fugi de greutăţi, de a pleca definitiv din ţară. Ci nutresc o speranţă reală că vor putea reveni în Republica Moldova, odată cu dobândirea stabilităţii şi politice, şi economice, care este generată de prima.”

În listele electronice s-au înregistrat peste 17 mii de cetăţeni, aflaţi peste hotare. Datele statistice oficiale arată că în străinătate se află 600 de mii de moldoveni, iar potrivit celor neoficiale, cifra depăşeşte un milion.
Previous Next

XS
SM
MD
LG