Linkuri accesibilitate

Moldovenii din diasporă la urne


Informații de la Milano, Paris, Iași, Kiev și Moscova


Svetlana Caragia munceşte de 10 ani la Milano, Italia. În această dimineaţă a fost printre primele persoane, care şi-a exercitat acolo dreptul de vot.

Svetlana Caragia: „Mă bucur foarte mult, că de data asta am avut posibilitatea să votez chiar în Milano. Fiind mai mulţi moldoveni şi de alte chiar naţionalităţi, cetăţeni moldoveni, toţi au mers. Şi erau încântaţi de posibilitatea de a o face la locul de domiciliu.”



Europa Liberă: Pentru ce aţi votat voi astăzi?

Svetlana Caragia: „Pentru posibilitatea să-mi dau votul şi pentru preşedintele ţării. Aştept ca să fie reuşit referendumul de azi.”



La Paris, capitala Franţei, se atestă un flux mare de votanţi, aşa cum ne spune Dorin Duşciac.

Dorin Dușciac

Dorin Duşciac
: „În Secţia de votare se află în jur de 20 de persoane şi lumea continuă să vină. Aşteptăm încă şi mai mulţi oameni, mai ales după terminarea slujbelor la biserici. Comunitatea moldovenilor de aici de la Paris şi-a îndeplinit obligaţiunea şi a informat în mod foarte eficient persoanele din diasporă.”


Pe Petru Ciolpan l-am găsit la Secţia de vot de la Iaşi.

Petru Ciolpan: „Până acuma cetăţenii au prezentat interes. Au fost cam toate categoriile – şi tineri, şi bătrâni s-au prezentat. Au fost destul de interesaţi.”

Europa Liberă: Au fost şi momente când s-au creat şi cozi?
Petru Ciolpan


Petru Ciolpan
: „Cozi e mult spus, dar au fost mult timp, în care au fost mai multe persoane care au aşteptat în jur de 10 minute, un sfert de oră maxim.”



Cu statutul de observator se află la Secţia de votare, situată în incinta Ambasadei Republicii Moldova la Kiev, Svetlana Demceac.

Svetlana Demceac
Svetlana Demceac
: „Totu-i în regulă, tot merge. Până acuma au votat vreo 30 de oameni. Sperăm că după amiază va fi mai multă lume. Dar în principiu în Ucraina cu cetăţenia... Sunt mulţi moldoveni, dar puţini au paşaport moldovenesc, care pot să voteze. Dacă ai primit cetăţenia ucraineană, nu mai poţi avea cetăţenia Moldovei.”



Andrei Neguţa, ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, spune că la Secţia de votare, amplasată în incinta Misiunii diplomatice, numărul doritorilor de a participa la plebiscitul de astăzi este minim.

Andrei Neguţa: „Au votat 200 de persoane, la ora 15.”
Ambasadorul Andrei Neguța


Europa Liberă: Cum explicaţi prezenţa proastă la vot?

Andrei Neguţa: „Desigur că are influenţă şi informaţia primită de la unele partide politice referitor la faptul, are rost de participat la referendum, n-are rost. Întotdeauna cetăţeanul nostru, aflat aici în Rusia, începe să se gândească în ce condiţii el activează şi participarea aceasta îi va crea condiţii mai bune, sau mai rele.”

Surse din cadrul Ministerului Afacerilor Externe au declarat pentru Europa Liberă, că până la această oră 3 000 de cătăţeni, aflaţi în străinătate, şi-au exercitat dreptul de vot.
Previous Next

XS
SM
MD
LG