Linkuri accesibilitate

Premiera plebiscitului constituțional: act de restituire a unui drept eliminat de PCRM


Nicolae Negru, Alexandru Canțîr și Vasile Botnaru fac bilanțul campaniei pre-referendum




Europa Liberă: Nicolae, dumneata ai şi scris un articol, în care, rezumându-l, aş spune că te-ai arătat nemulţumit de calitatea dezbaterilor. Ce anume nu ţi-a plăcut în dezbateri?


Nicolae Negru: „Dacă aş compara această campanie pentru referendum cu un joc de fotbal, aş spune, că a fost un joc haotic. Nu s-a observat, practic, nici o strategie. Lovituri pe alături, gol în propria poartă, alergare uneori fără sens. Nu era clar, de fapt, cine cu cine luptă. Uneori se crea impresia, că se luptă fotbaliştii împotriva altor fotbalişti din propria echipă.

Din punctul meu de vedere, sensul acestor dezbateri era, din partea Alianţei mă refer, să-i convingă pe alegători, că trebuie să participe la referendum. Nu era cazul să-i convingă să voteze „pentru”. Fiindcă pe asta s-a concentrat mai mult energia partidelor din Alianţă. Cât să-i convingă pe oameni să vină la acest referendum. De ce? Fiindcă sondajele arată, şi nu un singur sondaj, toate sondajele care s-au făcut, arată că majoritatea oamenilor vor să participe la alegerea preşedintelui prin vot direct.

Nicolae Negru
Partidul Comuniştilor a chemat la boicotarea alegerilor. Prin urmare, aici trebuia să se dea bătălia. Oamenii să fie convinşi că nu trebuie să boicoteze. Nici măcar nu trebuia să li se spună cum să voteze oamenii. S-au concentrat să le spună oamenilor să voteze „pentru”, deşi asta ar fi însemnat să baţi în uşă deschisă. În acelaşi timp, componentele Alianţei au început să-şi pună piedici una alteia, să laude propriul candidat. De fapt, era ca şi cum o cursă prezidenţială, nu o cursă pentru referendum. Uneori alegătorul, chiar şi eu eram uneori derutat: despre ce este vorba? Noi vorbim despre participare la referendum, schimbăm Constituţia, sau noi alegem un preşedinte puternic, sau un preşedinte cinstit şi demn, sau un preşedinte care ne uneşte? Iată, această harababură eu cred că este în defavoarea Alianţei. Nu numai că nu a existat coordonare, dimpotrivă – a existat o competiţie acerbă. O încercare de a diminua, sau într-un fel de a pune piedici concurentului din cadrul Alianţei.”

Europa Liberă: Alexandru, dumneata cum crezi, se poate, în general, în cadrul acestor dezbateri, organiza un schimb de păreri despre sistemul politic, despre filozofia relaţiilor dintre popor şi putere? Sau, totuşi, trebuie să fie o competiţie de băieţi frumoşi, care contracronometru să lanseze lozinci electorale?


Alexandru Canţîr: „În primul rând, mă simt de acord cu Nicolae, atunci când spune că, de fapt, s-a greşit ţinta. Miza cea mare este prezenţa la urnă. Alianţa a redus rata de de participare necesară pentru validarea acestui referendum, dar nu a insistat să meargă înainte.”

Europa Liberă: Adică, s-a culcat pe o ureche?


Alexandru Canțîr
Alexandru Canţîr: „Impresia este că liderii Alianţei au devenit prea siguri că populaţia, de vreme ce trei pătrimi din cetăţenii Republicii Moldova optează pentru alegerea directă a preşedintelui, va şi veni la vot. Sigur, că actorii politici ar fi făcut bine să încerce să explice, cum funcţionează mecanismul? De ce alegerea directă a şefului statului este necesară, indicată? Ce aspecte vulnerabile există? Dar populaţia, în general, este mai puţin preocupată de fineţuri constituţionale, de legislaţie.”

Nicolae Negru: „Mass media, din punctul meu de vedere, de asemenea nu a avut o strategie de discutare a tematicii referendumului. Şi mass media s-a lăsat influenţată de comportamentul politicienilor. Eu cred, că era poate necesară o discuţie despre sistemul nostru politic. Încotro se îndreaptă el? Care ar fi, să zicem, varianta optimă? Ce fel de republică noi construim? Sau ce prezintă acest referendum în sistemul nostru politic? Unde o să ne ducă acest pas? Că doar este un prim pas. Bine. Care va fi următorul pas?”

Alexandru Canţîr: „Ce va urma?”

Nicolae Negru: „Ce va urma? Despre aceasta nu s-a discutat.”

Europa Liberă: Dar nici politicienilor nu le-a convenit să discute, pentru că este incertă perspectiva imediată.

Nicolae Negru
Nicolae Negru
: „Bine, dar eu tocmai asta spuneam. Că mass media s-a lăsat influenţată de politicieni. Politicienilor da, nu le-a convenit. Iarăşi, nu generalizăm, fiindcă au fost şi televiziuni, nu le numim, unde s-au pus asemenea întrebări. Din păcate, nu toţi politicienii au putut să răspundă la aceste întrebări. Dovadă că ei nu erau pregătiţi. Ei au venit, cum spuneam, la acest meci absolut convinşi, că vor câştiga, fiindcă aşa arătau sondajele şi nu era nevoie de antrenament, nu era nevoie să-şi bată capul să elaboreze o strategie. Nu era nevoie să conlucreze partidele unele cu altele, care erau „pentru”, de exemplu. Şi asta a ieşit. A ieşit, de fapt, o harababură şi din partea partidelor, şi din partea majorităţii mass media. S-a lovit alături de ţintă. Nu s-a urmărit obiectivul care, consider eu, era important de urmărit.”

Alexandru Canţîr
: „Sigur că alegătorii percep drept foarte firesc şi normal actul de restituire, prin acest referendum, a dreptului de a alege direct şeful statului. Dar discuţiile despre revenirea la sistemul semiprezidenţial, sau despre faptul, dacă este bun sau nu este bun acest sistem semiprezidenţial ar fi trebui să aibă loc cel puţin în rândurile politicienilor, actorilor, care s-au prezentat în faţa jurnaliştilor, în special la dezbateri. Şi aici Nicolae mi se pare, că are perfectă dreptate.

Pentru că presei i-ar fi trebuit să-i revină rolul de a pune întrebări ce va urma după amendarea pentru prima dată a Constituţiei, prin intermediul unui referendum. Vor fi evitate conflictele pe care le presupune ca şi cum din start? Conflictele dintre Preşedinţie şi Legislativ, conflicte inerente, parcă, sau inevitabile, parcă, sau oare, în condiţiile în care preşedintele, sau şeful statului va fi ales direct de alegători. Sau nu?”

Nicolae Negru
: „S-au făcut nişte sondaje, Vox Populi, şi oamenii nu ştiau ce o să facă ei la referendum. Ei credeau, că vin să aleagă pe cineva acolo. Nu-şi dădeau seama, că schimbă Constituţia. Deci şi această confuzie a fost creată tot de mass media. Fiindcă a făcut campanie electorală în favoarea cuiva, în loc să încerce să lămurească ce-i cu acest referendum şi încotro ne duce acest referendum.”

Alexandru Canţîr: „În acest sens, da, a fost ratată de fapt, o campanie, care trebuia să fie organizată de autorităţile statului – de informare mai bună a populaţiei.”

Nicolae Negru: „Dar, desigur, că această ratare este legată de o ratare mai mare. Fiindcă trebuie să spunem, că Alianţa pentru Integrare Europeană, deşi a anunţat de mai mult că elaborează o strategie de comunicare, iată că nu are încă această strategie. Şi dacă nu are strategie despre propria guvernare, despre ceea ce vrea să facă această guvernare, atunci cum să aibă ea o strategie despre un referendum?”

Europa Liberă: Asta este strategia – lipsa strategiei.

Nicolae Negru: „A, asta este strategia.”

Alexandru Canţîr: „Da, dar ar fi prea mult rafinament în strategia asta extrem de subtilă.”

Europa Liberă: Dar fiţi de acord, că politicienii din Alianţă, dar şi comuniştii, sunt într-o dificultate mare. Pentru că ei, pe de o parte, trebuie să recunoască, că au recurs la acest model, în lipsa unei înţelegeri în Parlament. Scopul era să se bată cuiul şi acuma nu contează ciocanul. Şi la îndemână s-a pomenit această reformă. Dacă s-ar fi înţeles în Parlament, nu prea le ardea de reformă constituţională.

Nicolae Negru
: „Asta e o etapă trecută, dacă nu mă înşel. Despre asta s-a discutat foarte mult. Da, acest referendum este o excepţie, trebuie să spunem. Fiindcă a venit secretarul general al Consiliului Europei şi a spus că, deoarece nu există posibilitatea ca forţele politice să se înţeleagă în Parlament, nu este altă posibilitate de depăşire a acestui blocaj, nu rămâne decât să ieşim afară şi să întrebăm ce vrea poporul. Cum înţelege el să rezolve această criză.”

Alexandru Cantîr
Alexandru Canţîr
: „Corect. Din punctul şi al meu de vedere, acest referendum a fost pe termen scurt unica soluţie posibilă a impasului sau a situaţiei, care s-a creat. Nu exista altceva, n-au fost posibilităţi. Ce se va întâmpla pe termen lung e o problemă. Şi urmează să vedem, de vreme ce Alianţa nu are nici o strategie în acest sens, nu a explicat. Nu cunoaştem ce intenţii au după alegerea eventuală a şefului statului. Va avea aceleaşi împuterniciri? Va dori mai multe? Se va insista pe amendarea şi a altor articole din Constituţue, pentru a ajusta Constituţia?”

Nicolae Negru: „Bine, dar se ştie de pe acum, că există încă unele articole în Constituţie, care ar putea duce la blocaje. De exemplu, nu ţin minte acum care este articolul, care spune, că preşedintele numeşte prim-ministrul prin consultarea cu fracţiunile parlamentare. Dar acolo nu se spune ce înseamnă această consultare? Se poate, pur şi simplu, întâlni preşedintele cu preşedinţii fracţiunilor parlamentare şi spune: ne-am consultat. Voi pe cine îl vedeţi prim-ministru? Sau pe cine doriţi?”

Alexandru Canţîr
: „S-a şi întâmplat. A intrat un preşedinte, s-a întâlnit cu o fracţiune. A spus două vorbe şi a ieşit şi a declarat că s-a consultat.”

Europa Liberă: Deci, următoarea posibilă bombă cu ceas este articolul, care priveşte relaţia cu prim-ministru.

Nicolae Negru
: „Da.”

Alexandru Canţîr: „Cei care vor reveni în Parlament după alegerile parlamentare şi prezidenţiale vor avea o misiune destul de grea – să evite aceste capcane. Sau cumva să găsească o soluţie pentru aceste capcane, care iată rămân în Constituţie şi vor genera inevitabil conflicte, între Preşedinţie, pe de o parte, Parlament, pe de altă parte, Guvern, ş.a.m.d.”

Nicolae Negru: „Aici, totuşi, trebuie să specificăm cazul e puţin diferit. Nu e chiar aceeaşi situaţie. E o îmbunătăţire, e o perfecţionare, iată prin acest pas, a Constituţiei. O serioasă cauză de blocaj este eliminată. Acea cu prim-ministrul e şi ea o cauză, dar nu atât, să zicem, gravă. Sau să zicem, gardul ăsta nu este atât de înalt, aşa cum a fost ăsta privind alegerea preşedintelui.”

Europa Liberă: Pentru că totuşi, vor fi candidaţi dintr-o Alianţă, nu?

Nicolae Negru: „Da. Şi apoi depinde de preşedintele din partea cui va fi.”

Alexandru Canţîr: „Corect. Absolut corect şi să nu uităm că, totuşi, această coaliţie liberal-democrată, din punctul meu de vedere, este condamnată să se menţină şi după alegeri. Pentru că altminteri fiecare partid din cadrul Alianţei se va pomeni confruntându-se cu un partid încă foarte puternic, care este Partidul Comuniştilor. Şi nimeni nu poate fi sigur de rezultatele favorabile ale acestei lupte.”

Nicolae Negru: „Da, dar oricum acest referendum este un pas foarte important. Asta trebuie să spunem. Poate, şi chiar aşa şi este, este singurul pas, cum a spus secretarul general al Consiliului Europei şi au mai spus şi alţii, este singurul pas optim de deblocare a acestei crize.”

Alexandru Canţîr
: „Nici nu se pune la îndoială. Este, în primul rând, şi un eveniment istoric oarecum. Pentru că e pentru prima dată, când Constituţia va fi modificată prin instrumentul democraţiei directe. Şi, în al doilea rând, a fost, după cum spuneam şi mai sus, unica soluţie. Unica posibilitate de a rezolva această problemă.”

Europa Liberă: Deci şi politicienii, şi noi, jurnaliştii, ar trebui să ne înarmăm cu lozinca: „Răul cu binele lui”. Adică, dacă tot am avut o criză, măcar să ştim să o convertim într-un profit. Nu?


Nicolae Negru: „Da. Evident. Sau: nu e rău, fără bine. Sau: nu-i bine, fără rău.”

Alexandru Canţîr: „Să credem, că tot ce se face, se face spre bine.”

Nicolae Negru: „Oricum este o experienţă, care, eu cred, că o să le prindă bine. Nu poate să nu le prindă bine partidelor noastre politice. Această experienţă a conlucrării. Ei sunt forţaţi într-un fel să conlucreze. Ori de câte ori se mai întâmplă câte o ceartă, se mai întâmplă câte o disensiune. Până la urmă viaţa, realităţile politice de azi, frica de posibilele consecinţe, îi face să se adune din nou, şi din nou împreună. Şi asta e un fel de şcoală.”


Alexandru Canţîr
: „Pe mine ca spectator, telespectator, ascultător, cetăţean nu mă deranjează deloc, că deseori se afişează aceste, cum să zic, animozităţi din cadrul Alianţei. Dimpotrivă, mi se pare şi spectaculos şi foarte interesant. Şi am mai puţină preocupare pentru preocuparea componentelor Alianţei de a-şi menţine coeziunea şi de a consolida şi mai mult betonul, ş.a.m.d. Ar fi fost mult mai rău, dacă toate se ascundeau sub preş şi lumea nu vedea absolut nimic, cum s-a mai întâmplat. Au existat partide, care erau cariate din interior. Care, practic, erau sfâşiate din interior şi nimeni nu ştia nimic despre asta. Totuşi, este un avantaj că populaţia vede şi dacă a avut să se convingă, că o alianţă este puternică, iată că se convinge ori de câte ori se adună cei patru şi demonstrează o familie unită.”

Nicolae Negru
: „Sunt de acord cu asta. E bine să fie transparent, dar totuşi trebuie să existe şi o limită. Fiindcă atunci când aceste animozităţi, certuri izbucnesc din cauza unor motive mărunte, meschine, din cauza unor fleacuri, atunci nu dă prea bine.”

Alexandru Canţîr: „Bineînţeles, că ai dreptate.”

Nicolae Negru: „Moldovenii noştri sunt foarte pudici în acest sens. Poate că nu e cuvântul potrivit. Foarte timizi. Lor nu le plac scandalurile. Ei când văd că lumea se ceartă, sau când văd că Alianţa se ceartă, gata, unii intră în panică. Cred că a venit sfârşitul lumii. Şi asta dă rău la imagine. Şi în contextul în care există încă Partidul Comuniştilor şi este destul de puternic, mie mi se pare, că ar trebui să fie puţin mai precauţi cu această transparenţă în aceste disensiuni.”

Alexandru Canţîr
: „Este adevărat, dar pe de altă parte nu s-a ajuns la ridicatul poalelor în cap.”

Vasile Botnaru
Europa Liberă: Mi-aţi amintit de celebra scenă cu Sophia Loren şi droaia de copii din urmă.


Nicolae Negru: „Da, da. [Din filmul] „Divorţ în stil italian”. Când Marcello Mastroianni zicea, că el vrea, dar nu poate. Aşa uneori aminteşte şi Alianţa noastră.”


Europa Liberă: Eu vă mulţumesc pentru discuţie. Şi sper, că în următoarele dezbateri pentru prezidenţiale, pentru parlamentare, vom vedea un spectacol mai plăcut şi mai instructiv.


Nicolae Negru: „Mai bine regizat.”

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG