Linkuri accesibilitate

Ajutoare umanitare din Rusia


Premierul Vlad Filat la sosirea ajutoarelor
Premierul Vlad Filat la sosirea ajutoarelor

Vlad Filat: „Este un ajutor necesar, care vine din partea unei ţări prietene.”


Procesarea incărcăturii din avionul militar a inceput in prezenţa premierului moldovean Vladimir Filat şi a Ambasadorului Federatiei Ruse la Chisinau, Valeri Kuzmin. Ambasadorul Kuzmin a declarat in faţa presei că ajutorul constă din corturi, bărci, echipamente speciale pe care salvatorii rusi le-au trimis pentru colegii lor din Moldova.
Ambasadorul rus Valeri Kuzmin


„Vreau sa subliniez că vedem acordarea acestui ajutor umanitar ca un gest simbolic, care coincide cu relatiile traditional-prietenoase dintre ţările noastre, care se ajută reciproc intotdeauna” a mai spus ambasadorul rus.
Valeri Kuzmin a mai adaugat că Federaţia Rusă a recurs la gestul de caritate in pofida faptului ca in aceasta vara a avut de infruntat incendii forestiere devastatoare.

Premierul Vlad Filat a spus ca gestul demonstrează că relaţiile dintre Moldova şi Federaţia Rusă sunt bune, fireşti, şi că e necesar să fie dezvoltate anume in această direcţie: „Este un ajutor necesar, care vine din partea unei ţări prietene. Acest ajutor contine obiecte chiar necesare. În primul rand aş menţiona aceste 2 centrale electrice mobile, care ne vor oferi posibilitatea sa asiguram oraselul constructorilor din Cotul Morii cu elergie electrica, ca sa-si desfasoare eficient activitatea.”

Militarii descarcă avionul rus
Şefa secţiei „cooperare internationala” a serviciului protectie civila si situatii exceptionale, Svetlana Dobrot, ne-a spus că echipamentele valoreaza 29 de milioane de ruble ruseşti, echivalentul a 1 milion de dolari americani: „Acest echipament este din barci, corturi, statii electrige, generatoare.”

Europa Liberă: Toate aceste ajutoare vor fi folosite acum? Pentru ca de barci nu mai are nevoie nimeni.

Svetlana Dobrot: „Ele vor fi depozitate la depozitele serviciului protectie civila si situatii exceptionale pentru urmatoarele posibile situatii exceptionale”.

Europa Liberă: Dar ajutoarele utile acum cand vor fi distribuite?

Svetlana Dobrot: „Pot sa va spun ca chiar astazi o statie electrica va fi transmisa in regiunea unde constructorii lucrează pentru a construi case pentru sinistraţi.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG