Linkuri accesibilitate

„Lada” calină a lui Putin


Lada Kalina, modelul condus de Vladimir Putin
Lada Kalina, modelul condus de Vladimir Putin

O mașină „confortabilă” şi „de încredere” și o manieră nouă de a discuta cu ziariștii.


Premierul Vladimir Putin s-a plimbat recent de-a lungul Siberiei într-o maşină nouă de model Lada. Călătoria avea drept scop stimularea industriei de maşini, aflată în declin în Rusia. Dar se pare că maşina premierului s-a defectat pe drum. După demonstraţia lui Putin, pe internet au apărut secvenţe video filmate de amatori în care se văd trei maşini identice de model Lada, una fiind cărată de un trailer. Imaginile au fost difuzare şi de televiziunea de stat din Republica Belarus, complicând relaţiile şi aşa tensionate între Moscova şi Minsk
.

Corespondenta noastră Claire Bigg spune că primul ministr rus, Vladimir Putin a lucrat mai toată vara la imaginea sa de lider dur - într-o zi a urmărit urşi prin păduri, în alta - o balenă în apele întunecate la coasta de est. În această săptămână, Putin a uimit din nou când a condus peste 2 mii de km de-a lungul Siberiei o Lada galbenă, modelul nou Kalina.

Premierul rus a lăudat Kalina, spunând că este „confortabilă” şi „de încredere”. Chiar le-a recomandat ruşilor să-şi cumpere una. „Nu veţi regreta” – a promis Putin. Dar, se pare că plimbarea nu a fost chiar perfectă.

Pe internet circulă un filmuleţ de la demonstraţia lui Putin în care pot fi văzute nu una ci trei maşini Lada-Kalina, una fiind cărată de un trailer. Videoclipul, postat pe internet pe 30 august a fost vizionat deja de 300 de mii de ori.

Simion Şifrin, unul dintre tinerii care au filmat maşinile a declarat pentru Europa Liberă că nu are nimic împotriva premierului, dar că laudele lui Putin i se par ridicole: „El spune că nu s-a aşteptat să o vadă pe atât de mult lăudata Lada Kalina în trei exemplare. Dacă vor să o promoveze, de ce a fost nevoie să se asigure luând încă două maşini de rezervă. Mai ales că Putin este om matur, poate schimba singur o roată sau repara maşina dacă s-a defectat, astfel aducând un plus imaginii sale”.

Imaginile de pe internet diferă de cele prezentate de televiziunea oficială rusă, care l-a arătat pe Putin şofând de unul singur prin Siberia. În plus, videoclipul postat pe internet arată că Putin era însoţit de un număr impunător de vehicule, care mai de care, nu doar Lada. Şifrin spune că s-a oprit din numărat după ce a ajuns la o sută.

Guvernul Federaţiei Ruse a cheltuit sume uriaşe pentru a ţine pe linia de plutire compania Avtovaz, care produce maşinile Lada. O bună parte dintre cei care au văzut filmul pe internet au scris că s-au cheltuit din nou bani mulţi pentru a îmbunătăţi imaginea proastă a automobilului, care a devenit de mult subiect de bancuri.

Dacă televiziunea rusă nu a difuzat imaginile jenante, Republica Belorus nu a ratat şansa de a se răzbuna pentru difuzarea unei serii de reportaje în Rusia care îl discreditau pe preşedintele Aleksandr Lukaşenka.
Marţi, televiziunea de stat de la Minsk a difuzat imaginile de pe internet însoţite de comentarii ironice în adresa premierului Putin, complicând astfel relaţiile şi aşa tensionate dintre Moscova şi Minsk.

Nu este pentru prima dată când Putin se implică personal în susţinerea brandului Lada, dar fără succes. Anul trecut, premierul s-a lăudat că a cumpărat o maşină de teren Lada-Niva. Ştirea poate ar fi fost utilă campaniei de promovare a maşinii dacă în ianuarie premierul nu ar fi recunoscut că maşina pe care şi-o luase avea un motor special, produs în Germania în loc de motorul obişnuit.
XS
SM
MD
LG