Linkuri accesibilitate

Un mesaj atentat la integritatea teritorială a R. Moldova


Astăzi la Tiraspol
Astăzi la Tiraspol

Experți politici despre perspectivele de reglementare a chestiunii transnistrene.


Liliana Barbăroşie a discutat cu analişti politici de la Moscova şi Chişinău pe tema paradei de la Tiraspol şi perspectivelor de rezolvare a crizei transnistrene. Ei sugerează că Rusia poate încerca să readucă în discuţie federalizarea Moldovei – un plan eşuat în 2003.

Analistul politic Victor Chirilă, directorul executiv al Asociaţiei de politică externă de la Chişinău, crede că mesajul de felicitare adresat locuitorilor regiunii transnistrene de către ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, prin intermediul ambasadorului rus de la Chişinău, Valeri Kuzmin, ar trebui să facă mai atente autorităţile de la Chişinău la mişcările ulterioare ale Rusiei, inclusiv în relaţia acesteia cu Uniunea Europeană:

Victor Chirilă
„Pe de o parte, Moscova ne asigură că recunoaşte independenta şi suveranitatea ţării noastre, pe de alta ne îndeamnă să aceptăm realităţile juridice care există în aceastră regiune. Federaţia Rusă nu şi-a schimbat părerea despre modul în care ar trebui să fie soluţionată problema transnitreană. Memorandumul Kozak rămîne în continuare un document viabil pentru Federaţia Rusă şi trebuie să ne aşteptăm ca Rusia să încerce să promoveze ideile care au fost incluse în memorandumul Kozak, ca să fie acceptate chiar şi de către partenerii din UE. Recenta încălzire din relaţiile Rusiei cu UE, iniţiativa Medvedev - Merkel crează unele oportunităţi pentru soluţionarea conflictului, dar în acelaşi timp trebuie să fim foarte atenţi la modul în care va încerca Rusia să folosească această oportunitate pentru a promova ideile conţinute în acest memorandum.”

Victor Chirilă este sceptic cu privire la şansele Rusiei de a readuce în discuţie ideea unei confederaţii între Republica Moldova şi Transnistria, cu toate acestea cheamă autorităţile moldovene la prudenţă şi acţiuni:

„Politica externă a UE nu este definită doar de Germania, sau Franţa, sau Marea Britanie, ci de toate cele 27 de state. Ştim că există opinii diferite în cadrul UE mai ales faţă de factorul rusesc, de aceea mă îndoiesc că va fi uşor pentru Federația Rusă de a promova aceste idei. Dar să nu ne îmbătăm cu apă rece şi să continuăm discuţiile active cu partenerii noştri din UE ca să exploatăm această oportunitate nouă.”

Expertul mai crede că autorităţile moldoveneşti au reuşit, prin apelurile emise în ajun, să prevină o prezenţă mai vizibilă a Rusiei la manifestările prin care Tiraspolul şi-a aniversat 20 de ani de independenţă.

Vitali Portnikov
Vitali Portnikov, comentator politic al postului de Radio Svoboda, crede însă că şi o felicitare de genul celei adresate de către diplomaţia rusă unei entităţi autoproclamate cum este Transnistria este suficientă pentru a demonstra aspectul destructiv al politicii ruse legate de această regiune separatistă.

„Eu văd în acest mesaj un atentat la integritatea teritorială a Republicii Moldova, care nu poate trezi decît nedumerire. Să ne amintim multiplele gesturi de acest fel ale Rusiei cu privire la autonomiile separatiste georgiene care, într-un final, au fost urmate de recunoaşterea Abhaziei şi Osetiei de Sud. Eu nu exclud că Federaţia Rusă a pornit pe aceeaşi cale şi în cazul regiunii transnistrene. Totuşi, înclin să cred că nu este o strategie, ci o tactică de moment, posibil cu subtext electoral. Cum să ne raportăm la ea – ca la o dovadă în plus a interesului sporit al Rusiei pentru menţinerea fostelor republici sovietice în zona sa de influenţă prin aceste conflicte separatiste,” a spus Europei Libere, Vitali Portnikov.
Previous Next

XS
SM
MD
LG