Linkuri accesibilitate

Monumentele sovietice


Statuia lui Lenin la Tătărăuca Veche
Statuia lui Lenin la Tătărăuca Veche

Leninii și tancurile, monumentele sovietice, s-au dovedit a fi mai puternice decît Uniunea Sovietică.


Ziarul Timpul scrie deunăzi că zeci de monumente sovietice continuă să sluţească chipul Moldovei chiar şi după 19 ani de independenţă. Timpul ne aminteşte că a scris nu o dată despre necesitatea „debarasării de moaştele sovietice” şi e nedumerit de „inacţiunea actualei Puteri, liberale şi democrate,” în această privinţă. „Poate măcar pînă la anul, cînd vom aniversa două decenii de Independenţă, ilicii şi „eliberatorii” de piatră vor fi strînşi din toată republica şi adunaţi într-un muzeu al comunismului” speră publicaţia care inserează mai multe fotografii cu monumente sovietice împrăştiate prin toată ţara, de la Otaci pînă la Vulcăneşti.

Sincer să fiu, nu cred că peste un an situaţia se va schimba substanţial. Dacă Leninii şi tancurile de piatră au rezistat 19 ani, vor mai rezista pesemne multă vreme. Aici, în acest spaţiu miraculos-ciudat, monumentele sovietice s-au dovedit a fi mai puternice decît Uniunea Sovietică. Şi nu neapărat pentru că fosta putere comunistă se revendica de la URSS, iar actuala putere liberală e inactivă şi dezinteresată. Monumentele sovietice rezistă fiindcă mulţi dintre concetăţenii noştri se mai simt încă fii ai patriei sovietice şi cred sincer că în iunie 1940 Basarabia a fost eliberată.

De altfel, actuala putere a testat vigilenţa fanilor monumentelor sovietice. Amintiţi-vă că, cu puţin timp în urmă, edilii parcă voiau să strămute impozantul monument al comsomoliştilor din Chişinău. Însă reacţia promptă şi ritoasă a tinerilor pătrunşi de ideile comsomolului, care au declarat că vor apăra monumentul cu orice preţ, a cam spulberat intenţia autorităţilor. Aşijderi e şi cu celelalte monumente împrăştiate prin satele şi orăşelele noastre. În satul Tătărăuca Veche, Soroca, bunăoară statuia lui Ilici din faţa primăriei e detestată de o parte dintre săteni. Altă parte însă o venerează şi ar apăra-o cu furca în mînă.

În atare situaţie, nu mai ştiu dacă demolarea cu forţa a epavelor sovietice ar fi o soluţie. Dimpotrivă, ea ar provoca o şi mai mare zîzanie. De aceea, ar fi poate mai rezonabil să le lăsăm în pace o vreme. Unde mai pui că ele coexistă paşnic cu simbolurile statalităţii moldoveneşti, cu tricoloarele şi cu busturile lui Ştefan cel Mare.

Mai important acum ar fi să ne concentrăm pe lucruri mai importante. Iar atunci cînd ţara se va primeni cu adevărat, cînd se va primeni cu adevărat mentalitatea oamenilor, monumentele sovietice vor dispărea fără nervi şi ţipete.
XS
SM
MD
LG