Linkuri accesibilitate

Retorica militaristă a Tiraspolului este primejdioasă


Repetiție pe străzile de la Tiraspol în ajunul parăzii militare
Repetiție pe străzile de la Tiraspol în ajunul parăzii militare

Victor Osipov: considerăm neavenită marcarea acestui eveniment de acum 20 de ani, care este rodul unui scenariu al fostelor servicii sovietice.


In timp ce la Chişinău zilele de sărbătoare s-au încheiat, la Tiraspol ele abia încep. Astăzi, 2 septembre, e ziua când în urmă cu 20 ani administratia tiraspoleana a decis desprinderea regiunii transnistrene de Republica Socialistă Sovietică Moldovenească. Liderul de acolo, Igor Smirnov, nu oboseste sa spuna ca acest conflict transnistrean va fi soluţionat doar atunci când Chişinăul va recunoaşte statalitatea republicii moldoveneşti nistrene. După 20 ani de separatism înverşunat, nici un stat autentic sau organizaţie internaţională nu se arată dispusă să recunoasă autoproclamata RMN. Invitatul Europei Libere din aceasta dimineata este vicepremierul Victor Osipov, responsabil pentru reintegrarea tarii, cu care vom discuta despre trecutul si prezentul Transnistriei, la doua decenii de la proclamarea unilaterală a independenţei ei.

Europa Liberă: Ziarul „Nezavisimaia Gazeta”, considerat porta-voce a Kremlinului, a anunţat, că astăzi la Tiraspol vor marca independenţa RMN atât oficiali de la Moscova, cât şi de la Kiev. Mai mult: dacă în anii precedenţi Moscova delega câte un deputat neînsemnat, atunci în acest an însuşi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, i-ar fi cerut ambasadorului rus de la Chişinău să participe la manifestările de acolo, de la Tiraspol. Unii experţi sunt de părere, că vocea Chişinăului nu a fost niciodată în stare să determine acţiunile politice ale Federaţiei Ruse. Dumneavoastră ce ziceţi?

Vicepremierul Victor Osipov
Victor Osipov
: „Ar fi fost straniu să se întâmple altfel. Vă daţi Dumneavoastră seama, că la Chişinău să se fi decis acţiunile politice externe ale Federaţiei Ruse; noi rezolvam de aici o serie întreagă de probleme cu care ne confruntăm. Inclusiv, probabil, problema transnistreană. Nu cred, că reprezintă o noutate această apreciere. Şi de altfel „Nezavisimaia Gazeta” nu întotdeauna scrie lucruri, care se întâmplă în realitate. De foarte multe ori lansează informaţii sau opinii care tatonează reacţiile autorităţilor, de la Chişinău, inclusiv. Iar aceste reacţii vis-a-vis de aniversarea a 20-cea de la autoproclamarea regimului neconstituţional din raioanele de Est au fost ieri făcute publice, prin declaraţia Guvernului Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Şi Dumneavoastră credeţi, că făcându-le publice aceste declaraţii, cineva le va lua în seamă?

Victor Osipov: „Noi ne-am exprimat această speranţă, ceea ce este firesc să facem. Dar înţelegem foarte bine, nu ne creăm iluzii, aşa cum nu am făcut-o nici până acum. Întâi de toate, va trebui să diferenţiem nivelul de prezenţă la aceste manifestări, aşa cum foarte bine aţi remarcat. În rândul al doilea, trebuie să urmărim cu multă atenţie şi mesajele care vor fi acolo lansate, eventual. Şi noi am marcat acest aspect.

Noi am chemat ca mesajele, sau retorica să nu aducă atingere independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Pentru că poţi merge la Tiraspol ca să le spui transnistrenilor, bunăoară, că această intenţie, care s-a lansat acum 20 de ani, este fără perspectivă şi că problema transnistreană urmează a fi rezolvată prin reintegrarea acestei regiuni în cadrul Republicii Moldova, bunoară. Dar să vedem ce o să se întâmple.

Noi totuşi considerăm neavenită marcarea acestui eveniment de acum 20 de ani, care este rodul unui scenariu al fostelor servicii sovietice, care încercau să împiedice dobândirea independenţei de către fostele republici ale URSS. Şi, într-un fel, pentru mulţi evenimentele de astăzi de la Tiraspol vor fi un test. Ele sunt cu atât mai mult, să zicem aşa, contravin eforturilor pozitive, pe care le întreprindem şi noi, cei de la Chişinău, şi partenerii noştri externi. Cu atât mai mult, cu cât avem anumite, deşi mici, progrese în acest proces. Mai ales, dezaprobăm intenţia declarată de a face demonstraţii de forţă, demonstraţii militare în cadrul manifestărilor.”

Europa Liberă: Deşi se pregătea multă tehnică militară pentru a fi prezentă la manifestaţii acolo.


Victor Osipov: „Ştim, a avut loc întâlnirea liderului de la Tiraspol cu aşa-numitul ministru al apărării de acolo acum ceva timp. În general, vreau să vă spun că având în vedere şi situaţia social-economică internă din regiune, iar conform datelor, autorităţile transnistrene vor cheltui nu mai puţin de şapte milioane de dolari.”

Europa Liberă: De unde aceşti bani?


Victor Osipov
: „Este greu de spus. Nu face domnul Smirnov declaraţia de provenienţă a sumelor. Sau poate, că nu este chiar atât de greu de spus, dacă facem o analiză. Deoarece bugetul regiunii este acoperit într-o proporţie mult sub nivelul aşteptărilor, din cauza crizei financiare şi a crizei, care este generată de însăşi situaţia specifică din Estul Republicii Moldova. Şi atunci, eu cred, că sunt utilizaţi inclusiv acei bani, pe care administraţia de la Tiraspol nu-i achită pentru consumul de gaze ruseşti. Cred, că sunt utilizaţi inclusiv părţi din aşa-numitele ajutoare umanitare, oferite de Federaţia Rusă.”

Europa Liberă: Domnule Osipov, povara acelor datorii pentru gazele ruseşti, Tiraspolul le pune pe umerii Chişinăului?

Victor Osipov
: „Nu le pune Tiraspolul pe umerii Chişinăului. Realitatea contractului este aceea, că autorităţile de la Chişinău, sau întreprinderea Moldova-Gaz, mai bine zis, semnează cu Gazpromul, nu altcineva. Iar după aceea, consumatorii finali din raioanele de Est, pur şi simplu, nu achită. Există aşa o modă veche prin anumite părţi ale lumii, să consumi şi să nu plăteşti. Dar asta este o altă istorie.

Eu vroiam să accentuez un aspect mai politic: să saluţi evenimente de acest tip, mişcări separatiste, au fost şi de alte feluri – putciuri în anii 90, la sfârşitul anilor 80, care chiar pe teritoriul mai multor state, inclusiv al Federaţiei Ruse, au generat ulterior conflicte sângeroase. Este o acţiune nesăbuită, în general. Şi dacă anumiţi oficiali ruşi vor avea un comportament inadecvat în contextul acestei sărbători, eu cred că acest fapt poate produce repercusiuni asupra dreptului lor moral, cel puţin deocamdată, de a pretinde că sunt mediatori şi chiar garanţi în procesul de soluţionare a conflictului transnistrean.”

Europa Liberă: Igor Smirnov, acum două zile, declara la o conferinţă de presă, susţinută acolo la Tiraspol, că revenirea Transnistriei în componenţa Republicii Moldova este imposibilă.


Victor Osipov: „El asta declară de 20 de ani, nu-i o noutate.”

Europa Liberă: Asta ar însemna că Tiraspolul ar putea să se retragă de la negocierile cu Chişinăul?

Victor Osipov: „Noi trebuie să constatăm şi să spunem, poate deja mai deschis decât am făcut-o până acum, că întâi de toate, negocierile oficiale au fost suspendate încă la începutul anului 2007. Efortul nostru este de a le relua, de a le relansa. De obicei, concluzia finală, inclusiv a celor din formatul 5+2, este că relansarea depinde de ambele părţi – de Chişinău şi Tiraspol. Şi eu vreau să spun foarte clar: relansarea negocierilor oficiale depinde doar de Tiraspol şi de cei care îl susţin. Nu depinde de Chişinău, pentru că voinţa noastră de a găsi o soluţie a conflictului pe cale paşnică, la masa de tratative, a fost demonstrată timp de un an de zile, decând la putere se află Guvernul Alianţei pentru Integrare Europeană.”

Europa Liberă: Ani buni Chişinăul aşteaptă un răspuns la o întrebare, cum ar fi cea legată de restabilirea condiţiilor normale de funcţionare a şcolilor cu predare în grafia latină. Iată că am avut şi acest incident de ieri de la gimnaziul de la Corjova. De fapt, incidentele se ţin lanţ fie la început de an de studii, fie la sfârşit de an de studii. Cu atât mai mult acum, în preajma referendumului, campaniei de alegeri parlamentare anticipate. Cum credeţi, aceste şcoli, până la urmă, vor fi lăsate în pace de către miliţienii transnistreni?

Victor Osipov: „Eu nu aş atribui o importanţă atât de mare miliţienilor. Ei sunt instrumente utilizate de autorităţi mai importante acolo, sau de, să zicem aşa, ierarhia superioară. Şi nu mizăm doar pe bunăvoinţa lor. Eu cred, că a fost vizibil că Guvernul Republicii Moldova, în decursul acestui an, a făcut eforturi şi inclusiv compromisuri, care din punct de vedere politic au fost importante. Ca să amintesc despre susţinerea intenţiei ţărilor Uniunii Europene de a institui un moratoriu asupra călătoriilor în Europa pentru oficialii transnistreni, moratoriu sau sancţiune impusă, inclusiv datorită conflictului şcolilor de acum peste şase ani.

Deci, a fost un gest din partea noastră, criticat în societate, dar pe care l-am făcut pentru a deschide o portiţă de negocieri în problema şcolilor subordonate Ministerului Educaţiei. Nu pot spune, că avem rezultate, pentru că ele încă nu sunt. Dar au existat în această perioadă o serie de semnale, inclusiv angajamente din partea Tiraspolului, de a crea un grup de lucru în domeniul educaţiei, în care să putem discuta la nivel tehnic ce urmează să facem în acest sens. Sunt implicaţi şi actori internaţionali – OSCE şi Uniunea Europeană, inclusiv în discuţii şi tratative directe, până la nivelul administraţiilor raionale din această regiune. Şi efortul continuă.

Eu un lucru vă pot promite şi este un lucru firesc, nu este un lucru ieşit din comun. Noi vom continua aceste eforturi pentru a crea condiţii normale de activitate a şcolilor cu predare în grafie latină în raioanele de Est. Dar ne vom orienta atenţia şi către celelalte şcoli din regiune şi vom încerca, vom căuta să găsim, şi avem angajamentul partenerilor noştri externi, sprijin şi pentru celelalte instituţii de învăţământ. Această cale nu este uşoară, dar nu putem să abdicăm de la ea.”

Europa Liberă: Legat de întâlnirea recentă cu premierul Vlad Filat. Tot Igor Smirnov sugera că aşteaptă din partea Chişinăului acţiuni concrete, după care va spune, dacă merită sau nu să-l considere partener de dialog pe actualul prim-ministru. Ar putea să mai aibă loc întâlniri la nivel de acest gen? De exemplu, s-ar întâlni Igor Smirnov şi cu Mihai Ghimpu, preşedintele interimar?

Victor Osipov: „Întâlnirile nu sunt un scop în sine şi pot avea loc întâlniri de orice nivel, dacă există substanţă. Acest eveniment, pe care l-aţi evocat recent, a fost legat doar de meciul de fotbal, de dorinţa noastră de a fi prezenţi la un meci de fotbal important pe stadionul de la Sherif şi iată, că pentru prima dată în aceşti 19 ani, s-a reuşit ca un reprezentant al puterii de vârf din Republica Moldova să fie acolo. Noi considerăm ca este un semn. Doar un semn şi nimic mai mult. Însă ceea ce ţine de aşteptările domnului Smirnov: ceea ce face el şi miliţiile lui nu contribuie la crearea unei atmosfere, în care Guvernul Republicii Moldova să continue politica de paşi constructivi. Şi partea transnistreană ştie foarte bine acest lucru.

Eu sunt convins, că nu toate cercurile de la Tiraspol, dar acelea care sunt responsabile bunăoară de evenimentul de la Corjova, lucrează dimpotrivă, pentru a descuraja efortul Chişinăului de apropiere a celor două maluri ale Nistrului, pentru a opri această iniţiativă paşnică a autorităţilor moldoveneşti, care vine să rezolve probleme ale populaţiei şi de pe un mal şi de pe celălalt mal. Dar în special să schimbe atitudinea oamenilor şi a comunităţii oamenilor de afaceri, dacă vreţi, faţă de conducerea Republicii Moldova într-o atitudine pozitivă. Smirnov nu are nevoie de aşa ceva. Să nu fim naivi şi să credem de fiecare dată în tot ceea ce se vorbeşte. Noi credem în faptele reale.”

Europa Liberă: Bine, dar Smirnov cere cu fiece ocazie totuşi să-şi întărească Tiraspolul forţele armate, că, chipurile, poporul transnistrean se simte în permanenţă ameninţat.


Victor Osipov: „Republica Moldova a demonstarat devotamentul şi adeziunea la calea paşnică de soluţionare. Eu cred că nimeni nu mai are nici o îndoială, că vom urma această cale în continuare. Smirnov are nevoie de mai multă putere, de mai multă forţă paramilitară, pentru că ele sunt ilegale aceste formaţiuni, probabil pentru a controla, pentru a avea instrumente coercitive pentru a controla situaţia în interiorul regiunii, pe de o parte.

Pe de altă parte, eu cred, că această concentrare şi dezvoltare a capacităţii militare este utilizată ca un factor descurajant pentru ceilalţi. Dar mai ales ca o sperietoare pentru cei din jurul regiunii transnistrene, pentru că concentrează într-un fel un potenţial de pericol militar în regiune. Şi vreau să spun cu îngrijorare, că în ultimul timp, pe măsură ce s-au intensificat eforturile noastre, aşa cum spuneam – pozitive, retorica celor de la Tiraspol a devenit tot mai militaristă şi recurgerea iată la acest tip de ameninţări, sau la invocare, cum aţi văzut mai deunăzi şi din partea lui Antiufeev, a posibilităţii reescaladării conflictului, este tot mai frecventă. Ceea ce considerăm un semn extrem de periculos. Şi toţi cei, ce susţin această administraţie, trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru comportamentul ei. Eu totuşi cred, că marii actori şi autorităţile moldoveneşti nu vor admite o asemenea evoluţie.”

Europa Liberă: Mulţumim foarte mult. Doamnelor şi domnilor, vicepremierul Victor Osipov a fost împreună cu noi în această dimineaţă la Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG