Linkuri accesibilitate

Teodor Baconschi critică UE (Evenimentul zilei)


Căi de ieșire din criza economică la... alții (România liberă).


Publicatia electronica Cotidianul rezuma declaratiile facute de liderul separatistilor transnistreni, Igor Smirnov, in ajunul datei la care se implinesc 20 de ani de la decizia provinciei de a se separa de Republica Moldova. In conferinta de presa de la Tiraspol, Smirnov a afirmat ca Transnistria nu se va intoarce niciodata intre granitele Moldovei. Transnistria primeste ajutoare de peste hotare si le foloseste pentru cetatenii sai, in timp ce Republica Moldova ar primi sprijin pentru a elimina Rusia din Transnistria, a mai spus liderul separatist. Stirea din Cotidianul aminteste si apelul facut de vicepremierul moldovean Victor Osipov catre reprezentantii altor state. Acestia sunt sfatuiti sa nu participe la manifestatiile din ziua de 2 septembrie si sa nu faca declaratii care ar putea aduce prejudiciu independentei, suveranitatii si integritatii teritoriale a statului moldovean.

La Bucuresti a inceput astazi reuniunea anuala a diplomatilor romani. Evenimentul zilei prezinta discursul tinut cu acest prilej de ministrul de externe Teodor Baconschi, care a criticat dur modul de formare a serviciului diplomatic al Uniunii Europene. In cadrul lui, statele noi membre vor fi reprezentate de numai doi delegati, unul din Ungaria si celalalt din Lituania. Ministrul de externe ungar Janos Martony, invitat la reuniunea diplomatica de la Bucuresti, i-a dat dreptate oficialului roman si a admis ca in Serviciul diplomatic al Uniunii Europene trebuie sa fie asigurat si principiul reprezentarii geografice echitabile.

In Romania libera, Lucian Davidescu compara evolutia pe timp a criza a mai multor tari europene si constata ca majoritatea si-au cautat singure o cale de iesire. Turcia reprezinta o iesire spectaculoasa, cu 11% crestere economica in primul trimestru din acest an, dar si state precum Ucraina, Rusia sau Slovacia au raportat crestere economica de 6, 5 si respectiv 5%. Polonia nu a avut recesiune si a mai si crescut cu 3% in acest an, numai Romania scade drastic. Motivele sunt, in opinia comentatorului: legislatia fluctuanta, care nu ofera certitudini investitorilor, si proasta alcatuire a bugetului. Un alt sindrom este lipsa de incredere: a statului in cetateni si invers.

Despre aceasta ultima chestiune scrie, tot in Romania libera, Cristian Ghinea. El arata ca guvernul nu trebuia sa supraimpoziteze numarul si asa foarte mic de angajati inregistrati fiscal, ci trebuia sa stimuleze contractele de munca. Sub legile actuale, contractul de munca este impovarator atat pentru angajator cat si pentru angajat.
XS
SM
MD
LG