Linkuri accesibilitate

1.09 - București: La deschiderea noului an școlar


Andrei Marga, ministrul învățămîntului în anul 2000
Andrei Marga, ministrul învățămîntului în anul 2000

Andrei Marga a vorbit despre reintegrarea şcolii româneşti în tradiţia europeană, iar după opinia sa, pentru învăţământul românesc, perioada tranziţiei s-a încheiat.


1 septembrie 2000

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Andreea Pora).

La deschiderea noului an școlar.

La Târgu Jiu s-a deschis oficial anul şcolar 2000 – 2001, în prezenţa ministrului îvăţământului Andrei Marga.
În discursul ţinut cu această ocazie, Andrei Marga a vorbit despre reintegrarea şcolii româneşti în tradiţia europeană. În opinia sa, pentru învăţământul românesc, perioada tranziţiei s-a încheiat.

Cel puţin conceptual, mulţi sunt de acord cu ministrul Marga, că reforma se află în faza finală. Mai sunt multe de făcut, când vine vorba de aplicarea concretă a reformelor.

Liliana Preoteasa inspector general in ministerul învăţământului, crede ca anul acesta vor exista trei mari probleme de rezolvat: examenul de capacitate, care este bun principial dar încă prost organizat, aplicarea noului plan de învăţământ la clase care vor da capacitatea şi efortul de a asigura ca orele să se desfăşoare conform cu programele.

Punctul nevralgic este considerat acum admiterea în liceu. Problema rămâne inexistenţa unui sistem unic de evaluare, atâta timp cât se ia în calcul media generală a elevilor.

Federaţia sindicatelor independente din învăţământ propune în schimb teste periodice, la nivel naţional, care să înlocuiască media generală. Lipsesc de asemenea, potrivit sindicatelor, sistemele naţionale de evaluare a profesorilor şi şcolilor.
XS
SM
MD
LG