Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: „Germania se desfiinţează”


Titlul cărții pe copertă
Titlul cărții pe copertă

O carte cu tentă xenofobă a politicianului german, Thilo Sarrazin, a stîrnit contrareacţii vehemente în toată ţara.


La începutul acestei săptămîni a fost lansată la Berlin o carte a social-democratului Thilo Sarrazin, fost ministru de finanţe în guvernul landului federal Berlin, în prezent membru în consiliul de conducere al Băncii Federale Germane. Cartea, intitulată „Germania se desfiinţează” („Deutschland schafft sich ab”, Deutsche Verlagsanstalt, München, 2010) a stîrnit deja proteste înainte de apariţie. Mai multe reviste au publicat în avanpremieră largi extrase din volumul lui Sarrazin, considerat de unii drept o scriere xenofobă şi, pe alocuri, rasistă, iar de alţii drept un impuls necesar pentru declanşarea unor dezbateri privind problema integrării minorităţilor musulmane.

Teza principală a cărţii era deja cunoscută din diverse declaraţii făcute de Sarrazin în ultimii 2-3 ani. Astfel, anul trecut el a emis teza că turcii şi arabii din Berlin nu contribuie la productivitatea economică a Germaniei. Într-un interviu, apărut în „Lettre Internationale” (nr. 86, 10/2009), el a zugrăvit situaţia demografică a Germaniei în cele mai sumbre culori. Ameminţarea demografică de către imigranţi musulmani a comparat-o cu situaţia din Kosovo, afirmînd că „Turcii cuceresc Germania aşa cum au cucerit kosovarii provincia Kosovo, şi anume cu o rată de natalitate ridicată”.

Insinuările, reluate şi în alte declaraţii făcute ulterior în public, au culminat în acuzaţia de parazitism social, economic şi financiar adus minorităţilor „neproductive” care, în opinia lui Sarrazin, refuză să se integreze.

Cotidianul conservator „Frankfurter Allgemeine Zeitung” compara argumentele centrale din cartea lui Sarrazin cu un „dosar anti-musulman”, scris dintr-o perspectivă „genetică”, fiindcă acesta susţine că aceştia sunt „lipsiţi de inteligenţă”. Acest deficit i-ar transforma într-o bombă cu efect întîrziat, diluînd calitatea genetică a populaţiei majoritare.

Ideea diferenţelor genetice a reluat-o Sarrazin din nou într-un interviu acordat duminică ziarului „Welt am Sonntag”. Acolo el a afirmat textual: „Toţi evreii au o genă specifică, gene specifice au şi bascii - ceea ce îi diferenţiază de alţii.“ Consiliul Central al Evreilor din Germania a respins aceste aserţiuni, ca de altfel şi presa şi radioteleviziunea germană.

Cu încăpăţînare, Sarrazin a repetat în ultimele zile toate aceste teze, zugrăvind un tablou apocaliptic al unei naţiuni, lipsită de vigilenţă naţională, care se autodesfiinţează. În cursul conferinţei de presă, organizată cu prilejul lansării volumului, Sarrazin a spus că toate tezele emise de el, au la bază cercetări ştiinţifice. Germania devine tot mai proastă, mai săracă şi îşi pierde importanţa, a opinat autorul controversatului volum, adăugînd că numărul copiilor din familii fără educaţie se află într-o continuă creştere.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG