Linkuri accesibilitate

Noutăți și probleme la început de an școlar


Leonid Bujor, ministrul educației: „Eu vă asigur că manuale vom avea”.


Noul an scolar, care începe oficial mîine, aduce schimbari în învatamântul gimnazial si liceal, cea mai importanta fiind ca elevii vor avea o programa simplificata, cu mai putine materii. De asemenea, este ultimul an în care vor mai exista scoli medii, admiterea în universitati urmînd sa se faca de anul viitor doar în baza unei diplome de bacalaureat. Ce alte noutati, dar si probleme nerezolvate, aduce noul an scolar, a încercat sa afle Liliana Barbarosie, care i-a solicitat un interviu ministrului educatiei, Leonid Bujor
:

Noua curriculă elaborată de Ministerul Educaţiei, deşi simplifică agenda elevilor, totuşi este criticată. Mai mulţi manageri şcolari şi profesori se aşteptau ca autorităţile să fi redus numărul mare de materii obligatorii astfel încît să le fi transforme pe unele în opţionale, în funcţie de profilul ales de elev şi părinte.

Leonid Bujor, ministrul educației
Ministrul educaţiei, Leonid Bujor, spune însă că programa este deocamdată experimentală şi va mai fi simplificată pînă în 2012, cînd urmează să fie pusă la punct definitiv. „Unii spun că dacă s-a aprobat această curiculă, ea nu mai poate fi modificată. Nu este corect. Noi dorim ca fiecare profesor să studieze programele şi să propună modificări. Orice lucru care nu este perfect poate fi îmbunătăţit”, ne-a spus ministrul educaţiei.

Ministerul educaţiei mai vrea ca managerii şcolari să nu mai fie numiţi prin ordinul şefilor de direcţii de învăţămînt, ci doar în bază de concurs, iată de ce pe parcursul acestui an se vor anunţa angajări în bază competiţională. De asemenea, printr-un ordin, ministrul educaţiei a dispus să se renunţe la şcolile medii de cultură generală, cu unsprezece ani de studii faţă de doisprezece cît durează programul liceal. În acest fel, 2010-2011 este ultimul an de studii în care vor mai activa şcolile medii, iar absolvenţii, în număr de cca. cinci mii de elevi, vor trebui la sfîrşit de şcoală să se înscrie obligatoriu în clasa a XII-a de liceu dacă vor dori să-şi continue studiile la o instituţie universitară.

Alte modificări propuse de Ministerul Educaţiei - şi aici se are în vedere optimizarea reţelei de şcoli prin închiderea unora în satele fără copii şi deschiderea şcolilor de circumscripţie, restructurarea şcolilor profesionale şi a colegilor – toate acestea se mai amînă, potrivit ministrului, pînă la adoptarea, probabil în octombrie, a noului Cod al Educaţiei.

Pînă atunci, reformele vor fi testate. Cea legată de optimizarea reţelei de şcoli - în două raioane pilot, Căuşeni şi Rîşcani – care, primele, vor închide şcolile considerate fără perspectivă şi vor transporta copii spre altele, cu autocare achiziţionate recent cu sprijinul Băncii Mondiale.

„Prin aceasta vor implementa proiectul „Banii urmează copilul” – sperăm ca acest proiect pilot să fie favorabil şi să putem trece toate instituţiile la un alt principiu de finanţare. Directorii instituţiilor, spre deosebire de politicienii de la Chişinău, sunt de acord cu această reformă, pentru că ştiu că nu sunt bani pentru a fi risipiţi în zadar”.

Noul an şcolar începe însă şi două discipline-problemă, sau bombe cu ceas, cum le zic poreclesc cadrele didactice, discipline care au bulversat nu atît şcoala cît mediul politic. Întîî de toate este vorba despre „istoria religiilor”, pentru care, aşa cum se plîng managerii, nu există deocamdată nici manuale, nici programe, nici specialişti.

Ministrul Bujor se declară însă convins că situaţia va fi redresată cît de curînd: „Eu vă asigur că manuale vom avea. Au fost alocaţi şi banii pentru asta – 1 milion de lei. Vom reedita cu aceşti bani manualele elaborate mai înainte şi ghidurile pentru profesori din 2005. Curricula va fi elaborată şi ea pînă cel tîrziu 1 octombrie, iar din 10 septembrie vom organiza cursuri pentru profesori.”

În ceea ce priveşte curricula pentru istorie, care a devenit o prioritate după ce ministerul a renunţat la cursul de istorie integrată, Leonid Bujor spune că şi în acest caz se va demara cu o schiţă experimentală pînă în noiembrie, cînd se va pune la punct o programă sintetică ce va îmbina conţinuturile din istoria naţională şi cea universală.

O altă problemă deocamdată nesoluţionată derivă din propunerea premierului Filat de de a introduce în statele de personal ale şcolilor a unei unităţi obligatorii de medic psiholog, responsabil în principal cu asistenţa pentru copiilor cu părinţi peste hotare. Deocamdată, ministerul nu a reuşit să recruteze numărul necesar de medici, şi asta în condiţiile, precizează factori decizionali, în care nu există suficienţi profesori de matematică, fizică sau chimie.
XS
SM
MD
LG